Tervek

2023.12.11. 16:45

A jövő évi gazdálkodásról egyeztetett a vadászkamara Békéscsabán

Az Országos Magyar Vadászkamara elnökségi ülését tartották hétfőn az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezetének székhelyén. Az esemény középpontjában már a jövő évi feladatok, a jövő évi gazdálkodás előkészítése állt, aminek jegyében a feladatarányos finanszírozási rendszerben hajtanak módosítást végre.

Papp Gábor

Az elnökségi ülés középpontjában a jövő évi gazdálkodás kérdései álltak

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke elmondta, a változtatás apropóját az adja, hogy a kamarához jutó fő bevételek közül a külföldi vadászati engedélyek bevételei, egyrészt a koronavírus-járvány, másrészt egyéb tényezők következtében a korábbiakhoz képest bizonytalanná és kevésbé tervezhetővé váltak. 

Mint az eddigi gyakorlatról elmondta, a tagdíjbevételek 100 százalékban a területi szervezeteknél maradtak. A 70 ezer vadász által befizetett vadászjegyekből befolyó összeget, ami fejenként évenkénti 25 ezer forint, illetve a külföldi vadászengedélyekből befolyó forrásokon is osztoznak a helyi szervezetek, illetve az országos szervezet.

– Mivel a vadászati munka dandárja, a területi szervezeteknél zajlik, ezért már évek óta az a koncepció, hogy a területi szervezeteknek tervezhető, biztos bevételekre van szükségük – hangsúlyozta. – A három említett bevétel közül a tagdíj és a vadászjegy létszámhoz kötött, előretervezhető. Így várhatóan ezek lesznek 2024-ben a területi szervezetek finanszírozásának fő forrásai. A központ rugalmasabban tud alkalmazkodni, ha kevesebb a bevétel. Mint kiemelte, a vadászjegyekből befolyó összegek arányain módosítani kell annak érdekében, hogy minden területi szervezet minimum annyi forrással rendelkezzen, mint 2023-ban.

– Az új előterjesztés lényege, hogy a területi szervezetek fő forrásai az idei magasabb forrásokhoz képest is átlagosan 14,68 százalékkal emelkednek. A gazdálkodás stabilitása és tervezhetősége ennek a módosításnak a kapcsán realizálódni fog – tette hozzá.

Az Országos Magyar Vadászkamara elnöke kérdésünkre elmondta, az idei év rendkívül eredményes volt, míg a kormányzat nagy horderejű törvényi módosítást hajtott végre. 

– Mind a gépjármű-vadütközés, mind a vadkár, mind a vadászatnál használt eszközök terén olyan kérdéseket oldottak meg, amelyek eddig feszítették a vadgazdálkodást és a vadászatot. Ezek a témák most jogilag is a helyükre kerültek, és bízom benne, hogy ezek hasznára lesznek a magyar vadgazdálkodásnak – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!