Szemle

2023.11.21. 10:23

Összeszedtük a legfrissebb híreket Békéscsabáról

Egy csokorba gyűjtöttük olvasóinknak a legfrissebb békéscsabai híreket.

Vásári Erzsébet

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

Hívek adományaiból újult meg a jaminai templom bejárata

Hálaadó szentmisét tartottak vasárnap Jaminában, a Jézus Szíve katolikus templom harmincéves fennállása és bejárati ajtajának megújulása alkalmából. Járvás Istvánné elmondta, az évek során a szépen faragott templomajtót többször javították, de újabb restaurálásra szorult, amire egyáltalán nem volt anyagi keret. Az egyházközösség tagjai azonban a Portéka Kézműves és Termelői Közösséghez csatlakozva szerveztek jótékonysági vásárokat; ajándéktárgyakat, játékokat, régi könyveket árultak, gyűjtötték a felajánlásokat. Elhangzott, hogy a templomot harminc évvel ezelőtt, 1993 novemberében adták át. A főbejáratát, ami a Rózsafüzér titkait jeleníti meg, Mladonyiczki Béla készítette annak idején körtefából. A gyönyörű alkotást méltó módon restaurálta Földi László és Kiss Ernő. Négy-öt hét alatt készültek el a munkával, és csak az anyagköltséget fogadták el – írja a Beol.hu hírportál.

Szírát is rendeltek az énekeskönyvhöz a csabai szlovákok

Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust, az evangélikus szlovákok énekeskönyvét. Ennek apropóján kiállítás nyílt a szlovák tájház Áchim L. Andrásról elnevezett termében. Hétfőn délután Kiszely Andrásnak, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnökének eladásában, bemutatójában a Tranosciushoz hozzárendelték az igazi csabai ételeket. Kiszely András hangsúlyozta, az énekeskönyvből merítettek erőt a csabaiak a város folyamatos fejlődése során, és az evangélikus énekeskönyv mindig kéznél volt örömben, bánatban. Temetéskor, virrasztáskor a szírát kínálták, ami többhetes gomolya. Karácsony szenteste a mézbe mártott fokhagyma az ünnepi asztal nélkülözhetetlen ételének számított – írja a Beol.hu hírportál.

Csapadékos és meleg is volt az elmúlt év Békés vármegyében

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság tevékenysége is napirendre került a közelmúltban a vármegyei közgyűlés Békéscsabán tartott ülésén. A tavalyihoz képest jelentősen, míg a sokéves átlaghoz képest némileg több csapadék hullott az elmúlt időszakban. A léghőmérséklet majdnem 1 fokkal haladta meg a szokásost. A tájékoztatóból kiderült, hogy a 2023-as hidrológiai év – amely 2022. november 1-jétől 2023. október 31-ig tartott – sokkal kedvezőbb volt a történelmi aszállyal sújtott tavalyihoz képest. A 2023-as hidrológiai év csapadékösszege az igazgatóság területén 570,2 milliméter volt, amely a sokévi 561,6 milliméteres átlaghoz képest is minimális, a tavalyi 376 milliméterhez képest pedig komoly többletet jelent. A két leginkább csapadékos hónap december és június volt; és egy nap alatt Békéscsaba-Veszely állomáson mérték a legnagyobb mennyiséget, június 23-án 83,2 millimétert –írja a Beol.hu hírportál.

A szlovák klubban névnapoztak a csabai tagok

A Békéscsabai Szlovák Klub 1986 óta, a Nemzetiségi Klubház megnyitása óta a Békési úton tartja összejöveteleit, heti rendszerességgel. Ha pedig hétfő, akkor szlovák klub. Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, tagjaik összetartozását jelzi a névnapok, születésnapok közös megünneplése. Hétfőn délután Leszkó Györgyné, Erzsike nénit ünnepelték, és névnapja adott apropót arra, hogy megemlékezzenek Árpád-házi Szent Erzsébet életéről és jó cselekedeteiről is. Az Erzsébet időjósló nap, idén nem rázta meg pendelyét, ez enyhe telet jelez – írja a Beol.hu hírportál.

Notebookokat osztanak ki a csabai tankerület iskoláiban

Összesen 1506 eszközt osztanak ki a napokban a Békéscsabai Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézményekben, általános és középiskolákban egyaránt. A kiszállítások a közelmúltban indultak, és december 15-ig minden regisztrált tanuló megkapja a notebookját – ismertették a Békéscsabai Tankerületi Központnál, hozzátéve, hogy a laptopok kiadására egy, a Klebelsberg Központ által megvalósított projekt ad lehetőséget. A pedagógusok tavaly tavasszal kaptak notebookokat, most és a jövőben a tervek szerint a diákok számára biztosítanak eszközöket. Hangsúlyozták: mindenki kap notebookot, aki azt megigényli – írja a Beol.hu hírportál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában