Fiataloknak tartottak nyílt napot a városházán

2023.11.11. 06:46

Arról is beszéltek a középiskolásoknak, hogy miként születnek a diákokat is érintő döntések Békéscsabán

Szinte az összes békéscsabai középiskolából mintegy nyolcvan fiatal vett részt azon a nyílt napon, amelyet pénteken tartottak a városházán.

Licska Balázs

Szarvas Péter polgármester kiemelte, fontosnak tartják, hogy a fiatalok megismerjék az önkormányzat működését

Fotó: Für Henrik

A diákokat a városvezetés részéről Szarvas Péter polgármester, Nagy Ferenc és Varga Tamás alpolgármesterek, Paláncz György tanácsnok és dr. Szigeti Béla bizottsági elnök fogadták, míg az ifjak részéről Hajdú János diákpolgármester és Zahorán Milán diák-alpolgármester, valamint Fekete Vencel, a városi diákönkormányzat elnöke foglalt helyet a fő asztalnál.

Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy 2025-ig szól Békéscsaba ifjúsági koncepciója és a hozzá kapcsolódó cselekvési terv, és hogy fontosnak ítélik, hogy minél több információt adjanak át a diákoknak arról, hogyan működik az önkormányzat, hogy miként születnek a fiatalokat is érintő döntések a buszközlekedéstől kezdve az elektromos rollerszolgáltatáson át a Garabonciás napokig.

Elmondta, hogy pont csütörtökön ülésezett a városi közgyűlés, és a több mint negyven napirendi pont között szó volt a buszközlekedésről, a sportinfrastruktúra és az Élővíz-csatorna környezetének fejlesztéséről. Közmeghallgatást ugyancsak tartottak, amelyen a békéscsabaiak kérdezhettek, véleményt formálhattak városi ügyekkel kapcsolatban.

Mintegy nyolcvan diák vett részt a programon több középiskolából

A városvezető beszélt arról, hogy 17 tagú a békéscsabai közgyűlés, amelynek tagjairól ötévente dönthetnek a választásra jogosultak. A legközelebbi önkormányzati voksolás jövőre, június 9-én lesz. Azok szavazhatnak, akik addig betöltik a 18. életévüket, szerinte érdemes élni a lehetőséggel.

A nyílt nap keretében Ugrai Gábor, a Belvár történelemtanára, a városvédő és városszépítő egyesület elnöke arról beszélt, hogy 1873-ban, 150 éve adták át a városháza épületét. Elmondta, hogy sokáig község volt a település, így nem polgármestere volt, hanem bírót választottak a helyiek, előfordult, hogy kalapfeldobással döntöttek. Békéscsaba 1918-tól város, az első polgármestere pedig Berthóty István volt.

Mutatott korabeli felvételeket, és jelezte, hogy például 1865-ben két városháza volt a főtéren, egy földszintes épület a jelenlegi helyén, illetve egy vele szemben, ezért a két épület között szaladgáltak a hivatalnokok. Ezt követően határoztak úgy, hogy építenek egy nagy hivatalt – amelyet Sztraka Ernő tervezett –, és a jövőbe vetett hit jelent meg abban, hogy már városháza felirat került fel rá, noha akkor még nem volt város Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában