Önkéntes tartalékos katonák

2023.10.09. 17:27

Félszáz katona számára kezdődött meg a nyolchetes alapkiképzés Békéscsabán - videóval

Mintegy félszáz önkéntes tartalékos katona számára kezdődött meg hétfőn Békéscsabán a nyolchetes alapkiképzés. Miután szerződést kötöttek, átvették egyenruháikat és felszereléseiket, majd különféle tájékoztató előadásokon vettek részt. Ez az első alkalom Békéscsabán, hogy bentlakásos formában készítik fel a jelentkezőket, főleg az AB Expo és a repülőtér területén.

Licska Balázs

A jelentkezők szerződéskötés után átvették felszereléseiket, majd elfoglalták a körleteket

Fotó: Bencsik Ádám

Azok, akik katonai szolgálatra jelentkeztek, első körben önkéntes tartalékos katonaként vesznek részt az úgynevezett egységes alapkiképzési programban. A nyolc hét alatt elsajátítják a katonai alapfogásokat, megszerzik a szükséges alapkészségeket, eljutnak az alaplőgyakorlatig. Az ötödik hetet követően esküt is tesznek, ez az ünnepség most november 16-án országos szinten Békéscsabán lesz – mondta Lipták József alezredes, a kiképzést végrehajtó 101. területvédelmi zászlóalj parancsnoka.

Ismertette, miszerint a keleti országrészből 44-en vonultak be és kezdték meg a katonai szolgálatot. Ez az első alkalom Békéscsabán, hogy nem napi bejárással, hanem egész héten bentlakásos formában készítik fel őket. Azaz nem csupán napi 8 órában, hanem hétfőtől péntekig a nap 24 órájában zajlik a kiképzésük, így csak hétvégére térhetnek haza szeretteikhez, családjaikhoz.

A jelentkezők között ugyanúgy vannak nők, mint férfiak, a korosztály pedig vegyes, de jellemzően a 30 év alattiak határoznak úgy, hogy első körben önkéntes tartalékos, majd esetleg szerződéses katonaként belépnek a honvédség kötelékébe – folytatta Lipták József alezredes, aki szerint érezhető: a fejlesztések hatására egyre népszerűbb a honvédség, nőtt a szolgálatvállalási kedv.

A helyszínek a korábbiakhoz képest nem változtak. Azaz jellemzően az AB Expo területén, a repülőtér környékén és magán a repülőtéren zajlik a felkészítés. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy például a menetgyakorlat során akár a környékbeli erdei utakon is találkozhatnak katonákkal a békéscsabaiak, a környékben közlekedők. Kiemelte azt is, hogy mivel az AB Expo és a repülőtér környékén nincs kiépített járda, az utakon megnőhet a gyalogos forgalom, ezért az autósoktól fokozott óvatosságot, körültekintést kért.

A katonai szolgálatra jelentkezők hétfőn az AB Expo területére történő belépésüket követően szerződést kötöttek, majd átvették egyenruháikat és felszereléseiket – többek között nadrágot, zubbonyt, málhamellényt, rohamsisakot, gázálarcot, gyalogsági ásót, esővédő kabátot, nyári sapkát, bakancsot és hátizsákot kaptak –, majd elfoglalták a körleteket, részt vettek az első eligazításokon, tájékoztató előadásokon, sőt a tábori lelkész révén áldásban is részesültek.

A biztos jövőkép miatt választották a honvédséget

Biztos lehetőségként tekint a honvédségre a debreceni Tapoti József, aki szerződéses katonaként vállalna a későbbiekben szolgálatot. Most kezdte meg tanulmányait levelező formában a Debreceni Egyetemen, villamosmérnöknek készül, és párhuzamosan vinné a kettőt. Szerinte a honvédség kötelékében a továbbképzési lehetőségek is adottak lesznek a számára. Legjobb barátja és sógora szintén katona, így az általuk elmondottak alapján is megtetszett neki ez a hivatás.

Ugyancsak a biztos jövőkép és az előrelépési lehetőségek miatt döntött a bevonulás mellett Balázs Vanda. Ő is szerződéses katonaként vállalna szolgálatot a jövőben, szolnokiként Szolnokon. Megemlítette, hogy iskolás kislányát egyedül neveli, így kihívás lesz számára az is, hogy több héten keresztül csak hétvégenként találkozhatnak, a kiképzése ideje alatt édesanyja vigyáz a gyermekére. Az egyenruhás lét egyébként nem áll távol tőle, mivel édesapja is katona volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában