Megtelt a székház

2023.10.13. 11:39

25 éves az idősek klubja Nagyszénáson

A Nagyszénási Gondozási Központ Idősek Klubja fennállásának 25. születésnapját ünnepelte a napokban. Megtelt a székházuk, Nyemcsok János polgármester a fenntartó önkormányzat nevében köszöntötte a résztvevőket. Volt visszaemlékezés, vetítés, nosztalgiázás, tortázás.

Csete Ilona

A torta sem maradt el. Fotók: Tüskés Tibor

Fennállásának 25 éves jubileumát ünnepelték az idősek klubjának a tagjai. Elmaradt a vigasság tavaly (1997 óta működik a Nagyszénási Gondozási Központ nappali ellátása keretében a klub), most pótolták egy emlékezetes összejövetellel. Zenélt S. Nagy Péter, volt fotófal, filmet vetítettek, tortát szegtek. Nyemcsok János elismeréssel szólt a szakmai munkáról, és a folytatásban is tartalmas, szórakoztató és egészségmegőrző programokban bővelkedő együttléteket kívánt a klubtagoknak és az ott dolgozóknak.

Együtt ünnepeltek az idősek klubjában, sokat nosztalgiáztak.

Nagy Attiláné, aki több mint 23 éven át volt a gondozási központ vezetője, alpolgármester elevenítette fel a kezdeteket és tekintett vissza az eltelt több mint két évtizedre. 1997. július elsején nyitotta meg kapuit az idősek klubja, ami azóta is töretlen lelkesedéssel a klubtagok érdeklődésének, igényeinek megfelelő nagyszerű programokkal áll az igénybe vevők szolgálatában. A klub székházát egy több mint 100 éves ingatlanban alakították ki, ami egykor magánlakás volt, majd háziorvosi rendelő. Az önkormányzat önerőből 2008-ban újította fel, s alakította ki a ma is látható arculatot. Az önkormányzat valamennyi ellátást teljesen költségmentesen biztosít.

– A 25 év során a gondozónők feltétel nélküli szeretettel és elfogadással fordultak és fordulnak ma is a klub tagjai felé. Az itt dolgozó szakemberek célja a segítségnyújtás, hogy az ellátást igénybe vevő klubtagoknak ne kelljen egyedülállóként, magányosan küzdeniük a mindennapi problémákkal. Ha valaki társaságra vágyik, segítségre szorul, vagy csak hasznosan, jókedvűen szeretné, tölteni a napjait, akkor ellátogat az idősek klubjába, ahol intézik a hivatalos ügyeit, egészségügyi szolgáltatásokkal (vérnyomás, vércukor mérés) segítik – sorolta az egykori intézményvezető.

– Az idősek klubja az a szolgáltatás, ahol sokszínű rendezvények, kirándulások, ismeretterjesztő előadások és szórakoztató foglalkozásokon keresztül megtapasztalhatják, hogy milyen jó a közösség tagjának lenni. Az alapellátáson túl nyújtott népszerű szolgáltatások köre: fodrászat, pedikűr, gyógytorna melyek térítésmentesen vehetők igénybe – tette hozzá.

A klub egyik feladata a speciális önszerveződő csoportok támogatása. Ilyen csoport az 1997 őszén megalakult Orhidea tánccsoport, a 2018-ban alakult senior zumba csoport. Céljuk, hogy a mozgásterápiával fizikai és mentális állapotukat karbantartsák a résztvevők.

Az elmúlt 25 évben sok változás is történt. Fejlődött a szakma, változott a szemlélet. A klubtagok is haladnak a korral, számítógépes ismereteket sajátítottak el, hogy Skype-on beszélgethessenek a távolban élő unokáikkal.

– Az idős emberek fontos részei életünknek és ezt érezniük is kell, hiszen szüleink, nagyszüleink mosolya és gondoskodása most is rengeteg erőt sugároz felénk. Ma is velünk ünnepel két klubtag, ők már 25 éve közöttünk vannak: Márta Pálné Kómár Anna, Annuska néni, aki csendes, de igen aktív klubtag; Hajdú Jánosné Erzsike néni, aki az Idősügyi tanács elnöke, az Egyetértés Nyugdíjas Klub vezetője. Őket s valamennyi klubtagot köszöntök s a mindenkori dolgozókat, a munkájukat megköszönve, hiszen nap nap után mindent megtesznek az igénybe vevők jólétéért. Segítséget, támogatást, támaszt nyújtanak. Valójában sokkal többről van itt szó: emberi kapcsolatokról, emberségről. szeretetről.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában