Fafaragók

2023.08.03. 20:47

Új életre kelt a Kapumúzeum a csabai, Csókási malom mellett

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület fafaragói több évtizedes munkával hozták létre a Garzon-Fenyves Szálló környékén lévő Kárpát-medencei kapumúzeumot. Kicsit elbújva, a fák árnyékában sokan csodálkoztak, amikor véletlenül vagy tudatosan keresve rátaláltak ezekre a mesterremekekre, de esküvői fotózások hálás helyszíne is volt a szabadtéri kapuk együttese. Most a kapuk új életre keltek a Csókási malom (Gabonamúzeum) mellett.

Nyemcsok László

A Csókási malom mellett kelt új életre a kapumúzeum

Fotó: Facebook

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere a közösségi oldalán azt írta, az országos viszonylatban is különleges és egyedi kiállítás az évek során – a kezelések ellenére is – egyre rosszabb állapotba került, idővel a gyönyörűen faragott kapuk léte veszélybe került. A népi alkotások megmentése érdekében, komoly tervezés, előkészítés után Békéscsaba közgyűlése úgy döntött, hogy a Gyulai úton található Gabonamúzeum területe, annak, a kapuk faanyagok állagát jobban kímélő klímája lehet alkalmas a kompozíció befogadására. Mindezt kellő távolságban, elkülönítve a meglévő egységektől, hogy ne keveredjen az alföldi falusi, paraszti környezettel.

Mesterremekekek készültek a táborban, képünkön Széll János (balra), Pál Miklósné és Varga Tamás Forrás: Facebook

Pál Miklósnénak, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőjének és Széll János fafaragó, iparművésznek a szakmai irányításával, önkormányzati támogatással megtörtént az első szakasz, 12 kapu műszaki átadása. Az időtálló, erős alapokra helyezett, gyönyörűen felújított, megújult kapuk szinte új életre keltek a Csókási malom mellett. A környezet rendezése, a kapukat bemutató információs tábla kihelyezése is hamarosan megtörténik. A további három, nagy méretű kapu felújítása, kihelyezése hosszabb távú célok között szerepel.

Pál Miklósné elmondta, óriási dolog, hogy az egyesület kertében a Tégla Népi Kézműves Alkotóház és Közösségi Tér adott helyet most is a fafaragók találkozójának. Az pedig külön öröm, hogy kezük munkássága által új életre kelhetett a kapumúzeum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában