Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2023.07.19. 06:30

A népi kézművesség számos területén alkotnak a táborozók Békéscsabán - galériával

Hetente más-más csoportokkal augusztus 4-éig rendezi meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület a 34. Komplex Népművészeti Táborát Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóházban. Pál Miklósné, az egyesület elnöke kiemelte, több mint 500 résztvevő fordul meg a 32 kézműves csoportban. A résztvevők Magyarország legkülönbözőbb településeiről, valamint Székelyföldről, a Vajdaságból, Felvidékről, Hollandiából, Ausztriából és Olaszországból érkeznek.

Nyemcsok László

Kun Sándor faműves és Dezső János népi iparművész

Fotó: Für Henrik

A felnőtt tábor mellett majdnem minden héten gyermek- és ifjúsági csoportok is működnek. A legfiatalabb táborlakó öt-, a legidősebb 80 éves.

– A 32 csoport a népi kézművesség legkülönbözőbb területein működik, és hoznak létre különböző alkotásokat – hangsúlyozta Pál Miklósné. – Néhány példa: bőrműves, bútorfestő, csipkekészítő, faműves, fazekas, gyöngyfűző, kosárfonó, mézeskalács-készítő, nemezes, szíjgyártó, takács, tűzzománcos. A csoportfoglalkozások mellett táborszintű programokkal színesítjük az adott hetet, amelyben előadásokat hallgatnak meg a résztvevők, vállalkozói fórumokat tartunk számukra, népdalokat énekelnek, néptáncolnak, valamint ismerkednek a népi gasztronómiával.

Látogatásunkkor a bútorfestők az 1760-ban épült, nágocsi Zichy-kastély ebédlőjének kazettás mennyezetének festését végezték. A munkához februárban készült egy teljes tervezet és prezentáció, melyet a Műemlékvédelmi Felügyelőségnek és Építéshatóságnak is beadtak. A mennyezet 90 m2.

– Ez igen nagy munka, a 160 kazetta fele készül el a táborban hangsúlyozta Ament Éva bútorfestő, népi iparművész. – A motívum a komáromi stíluson alapszik, lendületes ecsetkezeléssel. A keretezés viszonylag egyszerű, csíkritmusú, melyet betűbottal viszünk föl. A motívumok alapvetően két csoportra oszthatók: koszorús és átlós. A levelek hasonlóak, a virágok azonban változatosak.

A Dél-alföldi Ifjúsági Népművészeti Tábor programjai is zajlanak. A fiatalok természetes anyagokból, fonalból, textilből, gyöngyből, fából, gyapjúból kézműves technikákkal játékokat, ékszereket, használati tárgyakat készítenek. A kézművesség mellett népi ügyességi játékokkal is foglalkoznak, részt vesznek csapatvetélkedőkön. A csoport vezetője: Dávidné Gyarmati Zsuzsanna pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész.

A faművesek a héten elkészítik a parasztbarokk, tornyos tükör tervét, vázát és faragását, csoportvezető: Dezső János népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere. A Békés Vármegyei Népművészeti Tábor keretein belül zajlik a XXIX. Nemzetközi Fafaragó-találkozó is. Az egy hét alatt a békéscsabai Kapumúzeum felújított kiskapuinak a Gabonamúzeumban történő felállítását végzik el. Egy nagykaput felújítanak, valamint a tájékoztató táblát készítik el. Csoportvezető: Széll János etnográfus, népi iparművész.

Forma és funkció összhangját teremtik meg

A népi fazekasság formavilágában is törekszenek a forma és a funkció összhangjának megjelenítésére az elkészítendő használati tárgyaiknál. Folytatják a Kárpát-medence fazekas-központjainak, azok jellemző edényformáinak megismerését, ami alapján elkészítik a tárgyakat. Alkalmazzák a tájegységre jellemző díszítőtechnikákat. A hímzők folytatják elméleti és gyakorlati ismereteik bővítését. Elsajátítják az orosházi szálánvarrott-, a dunántúli fehér-, és a sárközi hímzések ornamentikáját, öltéstechnikáját és színezését, valamint összefoglalják a két év alatt tanultakat, és felkészülnek a modulzáró vizsgára. Foglalkoznak mintagyűjtéssel és előadásokat hallgatnak meg néprajzi témakörökből. Csoportvezetők: dr. Illés Károlyné népi iparművész, a Népművészet Mestere és Czikó-Misik Mónika hímző szakoktató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában