Adatbank

2023.08.05. 20:49

Rekordszámú fehérgólya-fióka kapott idén gyűrűt Békés vármegyében

Rekorddal zárult a fehérgólya-fiókák idei gyűrűzése, soha ennyi egyed nem kapott gyűrűt egy évben – írta meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Idén 1338 fiatal lábára került jelölés. Ez a szám az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze, ezek az adatok pedig még nem tartalmazzák a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókákat.

Gyemendi Réka

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Ahogy az MME honlapján megtalálható táblázatból kiderül, Békés megyében öt fészekben tizennyolc fióka gyűrűzése történt meg a Madárgyűrűzési Adatbankba július 9-ig feltöltött adatok alapján.

Mint írják, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek már akkor részét képezte a fehér gólyák fiókáinak jelölése is.

Az egész még a 2002-ben, a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal indult. Az esemény ma már fehér gólya látványgyűrűzés néven fut az egész ország területén. Az egyesület ismertette: a megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

Miért fontos a madarak gyűrűzése?

A madarak, a gólyák gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését. Az állományok megvédése szempontjából is fontos információ például a vonulás útvonala és ideje, a madarak életkora, a költőhely-választás és költési siker, illetve a területhűség és a párválasztási szokások.

Az egyesület azt is ismertette, hogy a fehérgólya-fészkek nagy része ma már az elektromos hálózat oszlopain van, emiatt elengedhetetlen, hogy az áramszolgáltató vállalatok közreműködjenek. Ők emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában