Vonulás

2023.08.25. 18:50

Már egy hete megérkeztek a havasi lilék első példányai Magyarországra

Idén a szokásosnál is korábban, már augusztus 16-án felbukkantak a vonuló havasi lilék első példányai a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén – tájékoztatott a nemzeti park a honlapján.

Gyemendi Réka

Ismertették, az eurázsiai sarkvidék tundráin költő havasi lilék az őszi vonulás során rendszeresen megállnak Magyarországon, ahol a fő állomáshelyük a Hortobágy egy jól behatárolható, kisebb szeglete. Megfigyeléseik szerint azonban néhány éve a kardoskúti Fehér-tónál is rendszeresen időzik néhány példány, valószínűleg a költőhelyükhöz hasonló, rövidfüvű legelők csábítják őket megállásra.

– Idén az első példányok augusztus 16-án álltak meg a térségben. Ezt követően további három napon át láttunk esetenként 1-2, sőt egyszerre öt példányt is. Az, hogy több napon át itt maradtak, mutatja, hogy megfelelőnek találták a táplálkozóhelyet. A száraz élőhelyeket kedvelik, ahol rovarokkal, pókokkal táplálkoznak, de olykor gyommagvakat is fogyasztanak – írják.

Érdekesség, hogy a havasi liléknél nem a hímek, hanem a tojók a díszesebb tollazatúak, sőt, ennél a fajnál csak a hímek kotlanak a tojásokon és ők nevelik fel a fiókákat is. Mivel tompább a színezetüknek, így őket kisebb eséllyel látják meg a ragadozók, mint a feltűnőbb tojókat.

A havasi lilék első példányai általában augusztus 25. körül jelennek meg a Dél-Alföldön, ezért korainak számít a mostani megfigyelés. Számuk várhatóan tovább gyarapszik majd az elkövetkező hetekben, egészen szeptember végéig. A Sóstói Állattartótelep bekötőútja melletti kilátóból jól megfigyelhető, ahogyan a juhokkal legeltetett, fokozottan védett területen táplálkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában