Ünnepség

2023.08.20. 13:45

Húsznál több kitüntetést adtak át Sarkadon

Sarkadon megtelt vasárnap a városi ünnepségre a római katolikus templom. A rendezvényen ökumenikus istentiszteletet tartottak, amelyen közreműködött Karsai Károly római katolikus diakónus és Koncz Zsolt sarkad-belvárosi református lelkész.

Licska Balázs

Sarkadon dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja mondott beszédet.

Karsai Károly hangsúlyozta, hogy az identitását vesztett Európa közepén van egy sziget, egy ország, amely az élő sziklára épült, amelyet Szent István alkotott. Tudta, hogy erős közösséget, családot kell létrehoznia. Koncz Zsolt kiemelte, hogy amikor természeti katasztrófák és vérontások vannak a világon, akkor Istent kell keresni, az ő segítségét kell kérni, hogy legyen irgalmas hozzánk. Aláhúzta azt is: Szent István legnagyobb tette az volt, hogy keresztény lett, és Istennek köszönhető, hogy megmaradt az ország, akinek eszköze volt az első magyar király.

 

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja, aki kiemelte, hogy nemzetünk, sorsunk, országunk van. Politikai, vallási és társadalmi szempontból István alapította az országot, amely a Nyugat védőbástyája lett. A történelem pedig ismétli önmagát. Egy évezrede itt vagyunk Európa szívében, egy ütközőzónában, de kiálltuk a történelem viharait, a tatárokat, a törököket, a Habsburgokat, a Harmadik Birodalmat és a kommunizmust. Ők ma a történelem könyvespolcain sorakoznak, mi viszont itt vagyunk. Az elődök mutatják az utat, Szent Istvántól IV. Bélán, Hunyadin és Rákóczin keresztül az 56-os hősökig.

 

– Szent István erős államot szervezett, de a nemzet megmaradásának záloga ma is a család – folytatta dr. Takács Árpád. Békés vármegye főispánja szerint meg kell védenünk hagyományainkat, kultúránkat, ehhez szükség van kellő hitre és akaratra. Ahogy eleink, úgy mi is boldogságot és boldogulást keresünk, nyugalomra és békére, valamint szabadságra vágyunk, ami azt jelenti, hogy mi teszünk a saját sorsunkért. Az elmúlt évek megmutatták, hogy helyt állunk minden helyzetben, legyen szó a határok védelméről, a járvány elleni küzdelemről vagy a háború elől menekülők megsegítéséről.

Karsai Károly római katolikus diakónus

Az eseményen átadták a városi elismeréseket is. Sarkadért kitüntetést érdemelt ki dr. Szabó Zoltán Gyula háziorvos, címzetes főorvos; dr. Tajbani Jamal érsebész főorvos, a Sarkad-Belvárosi Református Egyházközség főgondnoka; Hodosi József nyugdíjas üzemmérnökség-vezető.

Ugyancsak helyi díjban részesült Nagy László, Kocsorné Dékány Hilda Erika, Vigh Sándor, Kovács Sándor, Sándor Károly, Szabó Lászlóné, Nagy Sándorné, Óré Henriett, Bordásné Magyari Andrea, Kissné Gyebnár Ágnes, Nagyné Nagy Ildikó, Sós Tiborné, Pásztor Tibor Zoltán, Venyigéné Gurzó Éva, Major József György, Gyebnár György, Szamos Panna Eszter, Oláh Zsolt és Falvay Ferenc Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában