Legyengül

2023.07.03. 15:44

Ezért barnul be és pusztul ki a sok évtizeden át gyönyörű tuja a kertjében

Az aknázómoly vagy a gombafertőzés sem tesz jót a tujáknak, de a legnagyobb gondot a klímaváltozás jelenti.

Beol.hu

Hazánkban a smaragd tuja állományának mintegy 80%-a már kipusztult és a többinek sem sok esélye van a túlélésre...

Fotó: Shutterstock

Nagyon sokan tapasztalják, hogy bár évekig elképesztően gyönyörű, tömött, zöld falat adtak a smaragd tuják, mostanra elbarnulnak, kipusztulnak. A sövények foghézagosak lesznek, a nagy gonddal ápolt kis tuják pedig minden igyekezetünk ellenére elpusztulnak. De mi az oka ennek? Ennyire betegesek lennének a növények? – teszi fel a kérdést cikkében a koponyeg.hu.

Mint fogalmaznak, a barnulásukat okozhatja aknázómoly, pajzstetű, de akár gombafertőzés is, az igazi gyilkos azonban nem ez, hanem a klíma változása. Ennek a növénynek párás levegő és hűvösebb idő kell, mint ami az utóbbi években hazánkra jellemző. Az aszályok, a forróság és a körülményeinek ilyen drasztikus változása legyengíti a növényt, így a betegségekkel, kártevőkkel szemben sem elég ellenálló. Ez pedig többnyire a vesztét okozza, hazánkban a smaragd tuja állományának mintegy 80%-a már ment a levesbe és a többinek sem sok esélye van a túlélésre... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában