Újratelepülés

2023.07.02. 14:37

Emléktáblát avattak az egykori szülőotthon helyén Mezőberényben

Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulójához kapcsolódva a Puskin utca 1. szám alatt, az 1949 és 1973 között működő szülőotthon, ma idősek otthona falán emléktáblát helyeztek el a napokban.

Papp Gábor

Az eseményen részt vett prof. dr. Bak Mihály, az intézmény létrehozásáért, fenntartásáért sokat tevő dr. Bak Mihály szülész, nőgyógyász, fogszakorvos fia és annak családja – számolt be az eseményről a mezőberényi önkormányzat.

A megjelenteket Gulyásné dr. Sáli Henrietta aljegyző köszöntötte, elmondta, a szárazbejáróban látható a szülőotthonra emlékező kiállítás, ez régi fotók és eszközök segítségével idézi fel a múltat. A képeken meghatározó személy dr. Bak Mihály. A leleplezendő emléktábla elkészítése köszönhető a Schäffer családnak, illetve Schäffer Mártonnénak. Az intézmény történetét Bagi Ádámné dolgozta fel, ez a települési értéktárban olvasható.

Siklósi István polgármester köszöntőjében kifejtette, az otthonszülésnél nem tudták biztosítani a megfelelő higiénés követelményeket. Ezért az 1937-ben Mezőberénybe helyezett dr. Bak Mihály kezdeményezésére 1949-ben megkezdhette működését a szülőotthon. Fennállásáig, 1973-ig 5622 gyermek született itt, kis túlzással naponta egy-egy csecsemő látta meg a napvilágot. A körösladányi születésű orvos úgy vált mezőberényi lokálpatriótává, hogy kevesen tudták róla, hogy nem a város szülötte. A legfontosabb eredményei: a szülőotthon életre hívása és működtetése mellett sokat tett a vezetékes ivóvízhálózat megépítéséért, a szegény sorsú emberek életkörülményeinek javításáért és a cigánytelep felszámolásáért.

Az emléktáblát Siklósi István, prof. dr. Bak Mihály és Schäffer Mártonné leplezte le. Babinszki Panna egy köszöntő eléneklésével tette hangulatosabbá az ünnepséget. Az esemény befejezéseként a résztvevők átvonultak dr. Bak Mihály Oroszlán Gyógyszertár előtti szobrához. Itt Binder Anikó tanár ismertette az orvos életútját, majd elhelyezték a megemlékezés virágait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában