KMNP

2023.07.29. 12:32

Elérkezett az őzek nászának ideje Békés vármegyében

Július végéhez közeledve elérkezett az őzek nászának ideje. Az üzekedési időszak egészen augusztusig eltart – adta hírül a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. Ismertették, őzekkel szarvasi bemutatóhelyükön, a Körösvölgyi Állatparkban is találkozhatnak a látogatók.

Vásári Erzsébet

Fotó: Urbancsok Éva/KMNP

Kifejtették, a természetben az őzbakok már az üzekedés lázában égnek és saját territóriumukat készek az idegen bakoktól megvédeni. A territórium birtoklása és annak minősége meghatározza, hogy egy-egy bak a párzási időszakban hány sutával párosodhat. Ilyenkor a bakok, a külvilágot szinte teljesen figyelmen kívül hagyva, lehajtott fejjel, a földet szimatolva próbálják beazonosítani az arra járó ivarzó suták nyomát.

A párzás többnapos, kitartó udvarlás eredménye, mely során a bak a kiválasztott sutát körbe-körbe kergeti, amivel az aljnövényzetben úgynevezett „ördöggyűrű”, kör alakú, jellegzetes taposási nyom keletkezik. A párzást és a termékenyülést követően pedig az őzeknél az embrió fejlődése néhány osztódást követően a szedercsíra (morula) stádiumban leáll és az embrió csak december végén, január elején, ágyazódik be. A magzati fejlődés, csak ezt követően folytatódik. A késleltetett beágyazódás miatt a vemhesség ideje akár több mint 300 nap is lehet.

Elárulták, az őzsuta jellemzően két őzgidát ellik, de előfordulhat egy, három, sőt nagyon ritkán a négy utód is. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjának őz kifutójában jelenleg egy négyéves őzbak három suta és egy gida társaságában látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában