Gyula

2023.07.09. 15:26

Átadták a felújított Máriás-házat - galériával

Átadták a felújított gyulai Máriás-házat, amely a fürdőváros legrégebbi megmaradt lakóépülete. A különleges ingatlan tájházként, kulturális központként és közösségi házként működik majd.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Péter

A házat betelepített német őseink valamikor 1750 és 1775 között építették késő barokk stílusban – fogalmazott köszöntőjében Mittag Mónika. Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, önkormányzati képviselő elmondta, napra pontosan 222 ezelőtt, 1801 július 9-én néhány házzal az ingatlan mellett inasok dohányoztak egy műhelyben, aminek következtében először lángra lobbant egész Németgyula, majd néhány óra leforgása alatt Magyargyula is teljes egészében leégett.

– Csodával határos módon ez a ház megmaradt, és túlélte a katasztrófát. Ekkor volt a második születése – emelte ki Mittag Mónika. – A hagyomány úgy tartja, hogy az ott lakók hálájuk jeléül egy szeplőtlen fogantatás szobrot állíttattak a ház homlokzatán található szoborfülkébe. Azóta Szűz Mária védi a házat és Németvárost.

A ház 2010-ben került önkormányzati tulajdonba, ekkor kezdődött a harmadik születése. Az életveszélyes ingatlanhoz az első segítséget, 6 millió forintot, állagmegóvási munkákra a Hermann Niermann Stiftungtól kapták 2011-ben. 2018-ban a Máriás-ház állagmegóvásra a gyulai önkormányzat 10 millió forintot nyert el a Miniszterelnökség Népi építészeti emlékek című kiírásán, amit a város további 20 millió forinttal egészített ki, így 2019-ben felújították a tetőszerkezetet. 

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 70 millió forint érkezett a felújításra, míg Soltész Miklós államtitkár 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. Az udvar és a rendezvénytér helyreállítását Hermann Niermann Stiftung 50 ezer eurós támogatása tette lehetővé. A Népi Építészeti Programban és a Teleki Pál Alapítványtól pedig még 15 millió forintos támogatást kaptak. Mittag Mónika kiemelte, fontos cél volt az eredeti építészeti stílus megjelenítése és helyreállítása.

Dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják, hogy Gyula épített emlékei megmaradjanak, és az alkotó polgári szellemiség, gyulaiság tovább éljen. Kiemelte, a Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy éltesse elődei hagyományát, a városi önkormányzat és a kormány pedig támogatja ezeket a törekvéseket. A városvezető a teljesség igénye nélkül felelevenítette a Németvároson, a Máris-ház közelében megvalósult fejlesztéseket. Mint mondta, felújították Erkel Ferenc szülőházát, ugyancsak megvalósult az egykori Nap kocsma gyönyörű épületének rekonstrukciója, ahol a családsegítő központ működik. Felújították a Németvárosi templom tetőszerkezetét. Vasárnaptól pedig az érdeklődők megcsodálhatják Gyula legrégebbi lakóházát, a megújult Máris-házat, amelyben tájház, kulturális központ és közösségi ház fog működni.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő felidézte a Máriás-ház történetét, és külön szólt arról az együttműködésről, amely a városi és a nemzetiségi önkormányzat között kialakult, és mozgatta a felújítást is. Kiemelte, korábban voltak olyanok, akikben felmerült, hogy a Máriás-házat le kellene bontani, és annak helyén sorházakat kellene építeni. 

– A cél és a közös akarat azonban sikerre vitte az épület felújítását – tette hozzá. – Az eredeti Máriás-szobor a ház belső kiállítóterében látható, míg az új, szobor, Szőke Sándor kötegyáni szobrászművész alkotása az ingatlan homlokzatán.

Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a megújult épület régi-új otthona lesz a helyi német nemzetiségnek. Kiemelte a beruházást övező összefogás jelentőségét, illetve szólt annak fontosságáról, hogy a közösségi épületeket élettel töltsék meg.

Segítik a német nemzetiséget

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, a nehezebb gazdasági helyzetben is támogatják a német nemzetiséget. 330 millió forintot értékben, 145, egyenként 1 és 5 millió forint közötti, elsősorban energetikai beruházást valósíthatnak meg a közösségek. Kitért arra, hogy a nemzetiségek közül a németség tartja fenn a legtöbb óvodát és iskolát, ezért 10-20 millió forinttal támogatnak kisebb energetikai beruházásokat, és 1,3 milliárd forint értékben nagyobb iskolafelújításokat Pécsett, Budakeszin, Biatorbágyon és Baján. Hangsúlyozta, a Máriás-ház szomszédságában lévő Szent József katolikus templomot meg kell majd újítani, mert az ősökre az egyházon keresztül is méltó módon kell emlékezni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában