KRESZ

2023.06.28. 09:39

Szabálytalan kerékpárosokra figyelmeztetnek az oktatók Békéscsabán

A városi közlekedésben az autós-kerékpáros „együttélés” nem mindig felhőtlen, a gépjárművezető oktatók legutóbb arra panaszkodtak, hogy a békéscsabai biciklisek rosszul tudják a szabályokat; olyan egyirányú utcákra is behajtanak, ahol nincs kiegészítő tábla, ezzel pedig balesetveszélyt okoznak. Szerintük a KRESZ ismerete, betartása nemcsak egymás szapulásától, hanem a balesetektől is sokakat megkímélhetne.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

A gépjárművezető oktatók közül többen arra panaszkodnak, a kerékpárosok rosszul tudják a szabályokat; egyirányú utcákra is behajtanak, menetiránnyal szemben is közlekednek, ami balesetveszélyes.

– Benne van a KRESZ-ben ugyan, hogy kerékpárral be lehet hajtani bizonyos egyirányú utcákba, de sok a félreértés ezzel kapcsolatban. A biciklis csupán ott tehet ilyet, ahol erről tájékoztató kiegészítő tábla látható a „behajtani tilos” alatt. Az utca másik oldalán szintén kiegészítő táblának kell lennie, hogy az autósok is számíthassanak a szemből, szabályosan érkező kerékpárokra. Ahol nincs kiegészítő tábla, oda nem hajthat be bringás – hangsúlyozta Zahorán Gyula. A békéscsabai oktató hozzátette, gyakran hibáznak a kerekezők az Élővíz-csatorna mentén, az Őr utcánál, az Árpád fürdőnél és a piac közelében is. 

– Ugyanilyen egyirányú utca található az egyetem közelében, ahol szintén nagyon kell figyelni a szabálytalanul közlekedő biciklisekre. Munkám során számtalanszor láttam, amint a merőlegesen parkoló autósok induláskor, tudván, hogy az út egyirányú, nem nézik a bicikliket, s majdnem megtörténik a baj. Ilyenkor a kerékpárosok hibáznak – részletezte Zahorán Gyula, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakáció kitörése óta nemcsak reggel 8 óra előtt és délután 13-15 óra között, hanem egész nap számítani lehet megnövekedett biciklis és rolleres forgalomra Békéscsabán. 

Hangsúlyozta, a másik probléma, hogy sok biciklis áthajt azokon a zebrákon, ahol nincs kerékpáros átvezetés. 

– Ahol nincs átvezetés, le kell szállni és tolni a biciklit, tehát a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint kell az úttesten áthaladni. Az autós ott gyalogosokra számít, nem pedig biciklisekre, akik adott esetben nagyobb sebességgel közelednek, veszélyhelyzetet teremtve. Ahol az átkelő mellett van kerékpáros átvezetés, a biciklin ülve is át lehet hajtani, ám figyelni kell arra, hogy van-e elsőbbségadási kötelezettsége a biciklisnek – sorolta.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon elmondták, Békéscsabán az elmúlt évben nem történt olyan közlekedési baleset, amikor egyirányú utcában, a tiltás ellenére behajtott kerékpárost ütöttek volna el. A közterületen ellenőrzést végző rendőrök időnként találkoznak ezzel a problémával, olyankor intézkednek a szabálysértővel szemben, s felhívják a figyelmét arra, hogy miért veszélyes, ha így közlekedik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában