Hőségriasztás

2023.06.20. 16:10

Nem vicc: a kánikulában a kéményekre is figyelni kell!

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szerda 0 órától péntek 24 óráig az ország egész területére, így Békés vármegyére is az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlását – ismertették az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock

A szokásosnál több vízre van szükség

Mint írták, a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – hűvös helyen kell tartózkodni, kerülni kell a szervezetet terhelő fizikai munkát, érdemes naponta többször langyos vízzel zuhanyozni. A hőségben a szokásosnál több vízre van szükség, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre.

Dél körül nem szabad napozni

A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket vízparton. A nyári napokon 11 és 15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki kerülje a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget – tanácsolták. A szem védelme érdekében javasolt UV-szűrős lencsét, napszemüveget viselni. A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról sem szabad megfeledkezni, és napozást követően, felhevült testtel semmiképp sem szabad vízbe ugrani.

Soha ne hagyjanak kocsiban gyermeket, háziállatot!

Autóban soha ne hagyjanak gyermekeket és háziállatokat – hangsúlyozták. A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

Légdugó alakulhat ki a kéményeknél

A hőségben az egyébként tökéletesen működő kéményeknél légdugó alakulhat ki. Ez elsősorban társasházaknál fordulhat elő. Ilyenkor a kéménybe beszorult hideg levegő nem engedi ki a meleg, felfele törekvő füstgázt, így az visszaáramlik a lakásba és szén-monoxid keletkezik. Ezért fontos, hogy a nyílt égésterű vízmelegítő közelében legyen szén-monoxid-érzékelő. Ha valahol rendszeresen légdugó alakul ki a melegben, ajánlott kéményseprőt hívni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában