Békés vármegye

2023.06.20. 11:55

Megérkezett a hőség a nyári szünet első hetére

Hőséggel és extrém magas UV-sugárzással kell megküzdenünk a napokban, melyek az elmúlt napok enyhébb időjárásai után igencsak megterhelhetik a szervezetünket. Éppen ezért nem árt, ha betartunk néhány óvintézkedést egészségünk, és persze testi épségünk megőrzése érdekében.

Vásári Erzsébet

Fotó: Bencsik Ádám-archív

Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos elmondta, a napokban beköszöntött a nyár, és vele együtt a kánikula, annak összes örömével és veszélyével együtt. Érdekességként felidézte, hogy a „kánikula” szó a Szíriusz csillag latin nevéből ered – Canicula, azaz kiskutya –, mivel a nyár beköszönte a Szíriusz felkeltével esik egybe.

A veszélyekre térve a háziorvos kifejtette, az emberi szervezet optimális működéséhez állandó belső hőmérséklet fenntartására van szükség. A változó külső hőmérséklethez való alkalmazkodást pedig bonyolult idegi és hormonális hőszabályozó rendszer biztosítja. Nagy melegben a hőleadás elősegítése a cél, ezért az erek kitágulnak, a vérkeringés felgyorsul, beindul a verejtékezés. Extrém hőség esetén, megfelelő védekezés hiányában az alkalmazkodás lehetőségei kimerülnek és különböző mértékű egészségi ártalmak alakulhatnak ki. Az éghajlatváltozás miatt ráadásul növekszik a kánikulai napok száma, és tapasztalatai szerint többen fordulnak orvoshoz a hőséggel összefüggő egészségi problémák miatt.

Dr. Sonkoly Iván részletezte, kánikulában könnyen felborul a szervezet só- és folyadékháztartása, kiszáradás következhet be, továbbá a szív túlterhelése miatt megnő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye. A hőártalmak közé tartozik még a napszúrás és a hőguta, az előbbi enyhébb, az utóbbi súlyosabb tünetekkel jár. Jellemzőik a fejfájás, a szédülés, a hányinger és a fénykerülés, hőguta esetén pedig magas láz, száraz, kipirult bőr, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, gyengült légzés, majd tudatzavar, eszméletvesztés alakulhat ki. Enyhébb esetben elegendő lehet néhány napos pihenés, hűvös helyen való tartózkodás, bő folyadékfogyasztás és a tüneteket enyhítő gyógyszerek használata. Súlyosabb tünetek esetén viszont sürgős kórházi kezelésre van szükség. Hozzátette, a hőártalmak között meg kell említeni a magas UV-sugárzás káros hatásait is, melyek a leégés, és a bőrrák lehetnek.

A háziorvos elmondta, a nyári hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de fokozott egészségügyi kockázatot jelent a sérülékeny csoportok számára, így különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a kisgyermekek és az időskorúak. A krónikus betegségben szenvedők közül főleg a szív- és érrendszeri betegek, a krónikus légzőszervi betegek és a cukorbetegek érintettek, meggyengült alkalmazkodóképességük, kiszáradásra való érzékenységük miatt.

Dr. Sonkoly Iván hangsúlyozta, a hőség veszélyeinek elkerülése érdekében törekedni kell a szervezet energia-egyensúlyának, valamint a só-folyadék egyensúlyának fenntartására. Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást, a nagy melegben végzett fizikai munkát, a nehéz, zsíros, fűszeres ételek fogyasztását. Szükséges a bőséges folyadékfogyasztás, elsősorban csapvíz, vagy szénsavmentes ásványvíz formájában. Kerülendők ugyanakkor az alkoholos italok, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők. Hozzátette, a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett külön vitaminbevitelre nincs szükség.

Megtudtuk, fontos hőség idején a könnyű, szellős ruházat viselése, valamint az otthonunk megfelelő hűtése sötétítő függönnyel, ventilátorral, vagy légkondicionáló berendezéssel. Javasolta, hogy lehetőleg a reggeli, vagy az esti órákban szellőztessünk. Ha a tűző napon kell tartózkodnunk, úgy használjunk napszemüveget, sapkát, kendőt, illetve napernyőt, és alkalmazzunk bőrvédő krémet, naptejet. A déli órákban lehetőség szerint kerüljük a tömegközlekedést, a bevásárlást, a sorban állást. Ha tehetjük, alkalmazzunk napközben is egy hűsítő zuhanyt.

Végül elmondta, a kánikula megnehezíti a nyugodt éjszakai pihenést, ami másnapi fáradtságot, álmosságot, ingerlékenységet, a teljesítőképesség romlását okozhatja. A pihentető alvás érdekében ezért lehetőség szerint hűvösen kell tartani a hálószobánkat nappali sötétítéssel, esti szellőztetéssel, esetleg légkondicionálással. Érdemes kerülni továbbá a nehéz vacsorát és az esti alkoholfogyasztást, illetve törekedni az elalvást nehezítő külső tényezők kiküszöbölésére, úgy mint a zavaró fények, zajok, és a mobiltelefon. Hangsúlyozta, a saját egészségünk megóvása mellett másokra is figyeljünk, így például melegben, parkoló autóban rövid időre se hagyjunk gyermeket, idős, vagy beteg embert, háziállatot.

A police.hu tájékoztatójából kiderült, a hőség megviselheti szervezetünket, ezzel közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt magában. Hozzátették, általánosságban elmondható, hogy ilyenkor a járművezetők a megszokottnál figyelmetlenebbek, kevésbé tudnak koncentrálni, ami növelheti a reakcióidőt. A hőség valakinél fokozódó ingerlékenységet, másoknál tompaságot idézhet elő.

A balesetek elkerülése érdekében azt tanácsolták, ha valaki nehezen viseli a meleget, lehetőség szerint ne üljön volán mögé. Ha pedig feltétlen útnak kell indulni, akkor vezessen mindenki kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni. Fontos, hogy útközben megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, tehát vigyünk magunkkal hűtött ásványvizet vagy üdítőitalt, szükség esetén hűtőtáskát.

Hangsúlyozták, vezessen mindenki türelmesen, tartsanak a járművek között nagyobb követési távolságot és kellő körültekintéssel végezzék a manővereket. Abban az esetben pedig, ha a járművezetők megállnak, azt lehetőleg árnyékos helyen tegyék. A napos helyen történő parkoláskor ugyanis az utastér rövid idő alatt felforrósodik, így soha ne hagyjanak kisgyermeket és háziállatot az autóban.

Kánikula várható a következő napokban

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint országos kánikula várható a következő napokban, így Békés vármegyében is hőségre számíthatunk. Napközben több órás napsütés lesz, amit csak olykor zavarhat meg kevés fátyol- és gomolyfelhő. Szerdán alakulhat ki zápor, de a hőmérséklet továbbra is 30 fok felett, leginkább 35 fok körül alakul. Enyhülés csupán hétvégére várható. A kánikula tehát fokozódik, amit extrém erős UV-sugárzás egészít ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában