Beruházás

2024.05.05. 19:45

Sportcsarnok épülhet Dévaványán

A kormány határozatban döntött a dévaványai sportcsarnok megépítésének előkészítéséről, illetve annak támogatásáról. A sportcsarnok helyszínének a középiskola melletti, Mezőtúri utca 2. szám lett kijelölve.

Dinya Magdolna

A döntés értelmében az önkormányzat felelős a beruházás előkészítéséért, míg az építés megvalósítójaként a Beruházási Ügynökséget jelölték ki. Ez azt jelentette, hogy a tulajdonviszonyok rendezése, a talajmechanikai- és régészeti feltárások, a lőszermentesítési feladatok elvégzése, az országkép engedély beszerzése, a szükséges engedélyes- és kiviteli tervek elkészíttetése és az egyéb engedélyek megszerzése az önkormányzat feladta volt, míg a kivitelező kiválasztását, illetve az építkezés konkrét lebonyolítását a Beruházási Ügynökség feladatkörébe utalták olvasható a város weboldalán.

beruházás, sportcsarnok, Dévaványa
A városi sportcsarnok látványterve Fotó: devavanya.hu

Az önkormányzat az előkészítéshez szükséges összes tevékenységet lefolytatta, és az elkészült terveket, engedélyeket és tanulmányokat a Beruházási Ügynökségnek átadták, akik a dokumentációt jóváhagyták és befogadták. Az ügynökség beolvadt az Építési és Közlekedési Minisztériumba, ahol a tervek jogutódlásának kérdése január 22-én zárult le.

Az önkormányzat a fentieken túl a beruházóval kötött szerződés alapján vállalta a telken kívüli munkák elvégzését úgy, mint a szükséges áramforrás bekötését, csapadékvíz elvezetés kiépítését vagy a bevezető út aszfaltozását, azonban a kijelölt telken belüli munkálatokban az önkormányzat nem vehet részt. Az Opus Titász Zrt-vel, két évvel ezelőtt szerződést kötöttek az áramhálózat kiépítése érdekében, mely munkálatokat a szolgáltató csak idén, április 18-án készítette el.

A sportcsarnok beruházás helyszínének a középiskola melletti, Mezőtúri utca 2. szám lett kijelölve, ahova egy modern, szabvány méretű kézilabdapályával, 215 fő befogadására alkalmas lelátóval, megfelelő számú öltözővel és vizesblokkal, parkolókkal, napelemekkel, geotermikus és hőszivattyús fűtéssel ellátott épületet terveztek. A csarnokban – az előírásoknak megfelelően – porta, büfé, tárgyaló, irodák, közösségi tér, orvosi vizsgáló és bírói öltöző, ruhatár és szertár is helyet kapott. Az épület teljesen akadálymentesített és megfelel a legszigorúbb energetikai követelményeknek is, mely a fenntarthatóság szempontjából fontos.

Az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a beruházást segítse, de az építés jogszabály alapján a kormány hatáskörébe tartozik. A minisztérium várhatóan a választásokat követő időszakban lefolytatja a közbeszerzési eljárást és zöld utat ad a beruházás megkezdésére.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában