Körös-Maros Nemzeti Park

2023.06.22. 07:00

Megjelentek a sótűrő növények a Fehér-tavon

A Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tó medrében június elején megjelentek a sótűrő növények első, fiatal hajtásai – adta hírül hétfőn a nemzeti park.

Vásári Erzsébet

Hegyes bajuszpázsit

Forrás: kmnp.hu

Fotó: Palcsek István Szilárd

Részletezték, az időszakos szikes tavak nyár derekára általában kiszáradnak. A kardoskúti Fehér-tóban június 15-én még 15 százalékos volt a vízborítás. A közeli Kis-Sóstó északi, mélyebb medrében, 40, a déliben pedig 20 százalékos vízborítást láttak, de ez napról-napra zsugorodik. 

Elárulták, június elején, amikor elkezdtek száradni a vízterek, az iszapos aljzatokon megjelentek a sótűrő növények friss, fiatal hajtásai. A szikes medrekre a bajuszpázsitos – magyar sóballás növénytársulás jellemző, amely hegyes bajuszpázsitból és magyar sóballából áll. Utóbbi egy endemikus faj, csak a Kárpát-medencében találkozhatunk vele. Mindkét faj alkalmazkodott a szélsőséges viszonyokhoz, azaz a szárazsághoz, és a talaj magas sókoncentrációjához. Hatékonyan képesek tehát fejlődni, növekedni és szaporodni ilyen körülmények között. 

Mint kiderült, a sótűrő növények nagy területeken, homogén módon borítják be a kiszáradt medreket, más faj nincs is köztük. Vastag, húsos, pozsgás leveleik képesek raktározni a vizet és csökkenteni a párolgást. Egyéves növények, nyár végén kiszáradnak. A populáció mérete erősen igazodik az adott év vízháztartásához. Jellemzően az egyik évben a magyar sóballából, a következőben viszont a hegyes bajuszpázsitból van több. Idén mindkét növényből szépen fejlődnek a fiatal példányok. A két faj sok helyen együtt növekszik, nem különülnek el.

Ahogy haladunk előre a nyárban, úgy változik a sótűrő növények színezete is. A hegyes bajuszpázsit most még üde, világoszöld levelei a nyár második felében aranybarnává változnak, a sóballa sötétzöld levelei pedig jellegzetes, vörös színben pompáznak majd. Utóbbi faj az életciklusa végén nem pusztán elszárad, hanem fekete színűre is változik.  

Végül elmondták, egy harmadik sótűrő, pozsgás faj, a sziki ballagófű is előfordul kisebb mennyiségben a kardoskúti Fehér-tó medrében. Nagyobb tömegben azonban inkább a felszáradó gyepi vízállások helyén láthatjuk. Hajtásai június közepén jelentek meg és nagyon gyorsan növekednek. Zöld, vaskos levelei és szárai később vörösesbarnára változnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában