Turisztikai főpályudvar

2023.06.08. 18:54

Meghallgathatjuk a csabai krónikát a kismozdonyon

Csütörtök délelőttől különleges helyszínen, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar C-50 kismozdonyában is meghallgatható Bagdi László költő és Dinnyés József zeneszerző „Csabai krónika” című elbeszélő költeménye.

P. G.

A Csabai krónika csütörtökön meghallgatható a turisztikai főpályaudvaron

Forrás: Archív fotó

Fotó: Bencsik Ádám

Sós Imre állomásfőnök, a turisztikai főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, egy Bagdi Lászlóval folytatott téli beszélgetésük során merült fel az ötlete, hogy életre hívják a Helyi történelemóra 20 percben versben és zenében című programot. 

– Szerettük volna, ha a helyiek és a más településről érkező érdeklődők számára is elérhetővé válik a csabai történelem – fogalmazott Sós Imre. – Aki szeretné meghallgatni a Csabai krónikát, beülhet a turisztikai főpályaudvar kismozdonyába, és egy MP3-as lejátszó segítségével szokatlan és új módon megteheti ezt, miközben különleges kilátás nyílik az Élővíz-csatornára. Jelenleg egyszerre egy ember hallgathatja meg ilyen módon az alkotást, de Sós Imre már dolgozik azon, hogy egy időben ketten is élhessenek a lehetőséggel.

Bagdi László elmondta, az érdeklődők az élet vonatába szállhatnak be, amely indulás után lassan, komotósan megy vissza az időben. Kifejtette, az alkotás egy teremtéstörténetet mutat be, hiszen amikor a tótok megérkeztek Csabára valóban teremteni kellett. Hozzátette, mindez egy himnikus ezoterikus dolog, és ezt ragadták meg annak idején Dinnyés Józseffel, törekedve arra, hogy a tudományosság ne menjen a művészet rovására és a művészet a tudomány rovására. Érdekességként kiemelte, hogy a mű fináléját sokan már Békéscsaba himnuszának tekintik. Megemlítette, hogy a kezdeményezés elindítása egybeesett a könyvhét megnyitójának napjával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában