Csorvás Népművészetéért Egyesület

2023.05.02. 14:33

Külföldi turisták is megnézték a csorvási tárlatot

A Csorvás Népművészetéért Egyesület, a Hudák család kéziszövő és varróműhelye, valamint az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület kiállítás megnyitóra várta a minap az érdeklődőket a csorvási Szőttes Kúriába.

G. P.

Fotó: Valastyán György

Hudák Mariann, Mesterremek-díjas viseletkészítő elárulta, hogy a megnyitó napjának regelén autóbusznyi svéd és svájci turista érkezett a kúriába, hogy megcsodálhassák egyebek mellett a Hagyományőrző Kézimunka Szakkör höveji hímzéseit.

– Egy tájegységről nevezték el és többek között pókhálószerű lyuk beltöltéses öltéselemmel készült, nagyon aprólékosan. Érdekes egybeesés, hogy éppen a napokban került be a hungarikumok közé. A másik különlegesség egy új technika, az újságpapírból készült fonások, melynek készítője Tóth Lajosné Rebeka – mondta Hudák Mariann. 

Fotó: Valastyán György

Pasztelyákné Izbéki Róza, a Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület elnöke az öltésekről, a hímzéstechnikákról beszélt, s arról, hogy a faliképek a mai modern lakásokba is beilleszthetők. 

A keresztszemes hímzések a nagyteremben, a többféle tájegységet bemutató úri hímzések és goblein képek a külső-, a hövelyi fehér hímzések, valamint az újrahasznosított újságpapír fonások a belső kiállítóteremben tekinthetők meg.

A kiállítást megtekintette Szegedi Balázs a Békés Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Baráth Lajos csorvási és Soha Attila öcsödi polgármester is. Verset az öcsödi Jordán Ágnes verset mondott. A tárlat egy hónapig tekinthető meg a csorvási Szőttes Kúriában. 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában