Kiállítás

2023.04.14. 14:52

Békéscsaba a kutyatartás fellegvárává vált erre a hétvégére - galériával

Megkezdődött a három napon át tartó Békéscsabai Nemzeti és Nemzetközi Kutyakiállítás pénteken a CsabaParkban. Az eseményen több mint kétezer kutyát értékelnek majd a rendezvény bírói.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Takács Árpád: felelősek vagyunk a velünk, a környezetünkben élő állatokért, amire fel kell hívni a figyelmet

Fotó: Lehoczky Péter

Tizenkét ország képviseletében, több mint kétezer kutyát, illetve százötven-kétszáz kutyafajtát neveztek be a békéscsabai kiállításra – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Takács Árpád. Békés vármegye főispánja elmondta, a rendezvény nagyszerűségét és magas színvonalát jelzi az is, hogy hét országból érkeztek a programra versenybírók. 

Hozzátette, mint minden rendezvény, ez az esemény is kiegészül jószolgálati tevékenységgel, hiszen a vasárnapi hobbikutyás szépségverseny bevételét a szervezők a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány javára ajánlották fel. Kiemelte, a szervező Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület több mint ötvenöt éves múltra tekint vissza, és tagjaik az elmúlt évtizedekben több tucatszor rendeztek hazai és nemzetközi versenyeket, illetve kiállításokat ezzel is öregbítve Békés vármegye, valamint Békéscsaba hírnevét.

Több mint kétezer kutyát értékelnek 
Fotós: Lehoczky Péter

– A hétvégére Békéscsaba a kutyakiállítások, a kutyatartás fellegvárává válik – hangsúlyozta a főispán, aki kitért arra, hogy a megnyitón hármas minőségben, kutyatartóként, a szervező egyesület tagjaként és a Békés Vármegyei Kormányhivatal vezetőjeként vett részt.

 

– A kormányhivatal számára nagyon fontos a felelős kutyatartással kapcsolatos szemléletformálás, nagyon fontos az állatvédelem – emelte ki. – A háromnapos rendezvény fontos üzenete, hogy felelősek vagyunk a velünk, a környezetünkben élő állatokért, amire fel kell hívni a figyelmet.

 

Elmondta, hogy miként bánunk a kutyánkkal, tükrözi az érzelmi intelligenciánkat, lelki világunkat, egész személyiségünket. Szólt a szervezők aktív, elkötelezett, óriási akarattal és lelkierővel végzett tevékenységéről.

Bátonyi Gábor, a Békéscsabai Ifjúsági és Sportkutyás Egyesület elnöke elmondta, a megyeszékhelyi kutyások szervezete ötvenhat éves múltra tekint vissza.

Békéscsaba olyan harmincöt-harminchat esztendeje rendez kutyakiállításokat, egyesületünk pedig igyekszik minél színvonalasabb rendezvényt, rendezvényeket életre hívni

 – hangsúlyozta. Mint megtudtuk, a kiállításon korosztályok és nemek szerint úgynevezett strandard-ok, az egyes kutyafajták leírása alapján értékelnek a program bírói.

– A bírók azt veszik leginkább figyelembe, hogy fajtaleírást melyik kutya tükrözi legjobban – fogalmazott kérdésünkre.

 

Szólt arról, hogy a tizenkét országból érkezett nevezéseknek köszönhetően a környező szállások és hotelek is megteltek, míg a szervezők közel 2300 kutya regisztrációját végezték el. Kérdésünkre megerősítette, szakmai programról van szó, de természetesen szívesen látják az érdeklődőket.

 

Az egyesület elnöke kifejtette, a teljesség igénye nélkül Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Norvégiából, Németországból, Dániából, Szerbiából, Macedóniából egyaránt érkeztek a békéscsabai programra.
Bátonyi Gábor kérdésünkre elmondta, egyesületük tagjai óriási munkát végeznek, hogy a rendezvény a közeli és a távoli országos kutyatartói számára vonzó legyen. Kiemelte, anyaszervezetük, Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) szerepét, amely lehetővé teszi, hogy Békéscsabán ilyen volumenű rendezvény valósulhasson meg.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában