Emléknap

2023.04.14. 17:51

A kitelepítettekre emlékeztek Nagybánhegyesen

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja április 12. Nagybánhegyesen az önkormányzat falán elhelyezett emléktáblánál is ekkor tartottak megemlékezést. Eljöttek a még élő, Felvidékről kitelepített magyarok, családjaik és hozzátartozóik s mindazok, akik bármilyen formában érintettek voltak.

Cs. I.

Wass Albert megzenésített Honvágy című verséből hangzottak el részletek Vidovenyecz János előadásában

Forrás: Facebook

Megemlékező beszédet mondott Farkas Sándor polgármester, aki felidézte a lakosságcserével kapcsolatos történelmi eseményeket. Tiszteletét fejezte ki őseik előtt, akik ilyen megpróbáltatásokat átélve képesek voltak újrakezdeni, megőrizni kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat. Mert hittek, reméltek és szerettek...

Nagybánhegyesről 2029 fő települt ki, míg Nagybánhegyesre 345 családot, összesen 1151 magyart telepítettek Alsószeliből, Garammikoláról, Negyedről és Vágfarkasdról.

A megemlékezésen Wass Albert megzenésített Honvágy című verséből hangzottak el részletek Vidovenyecz János hegedű és ének előadásában, melynek zenéjét Vidovenyecz János szerezte. A már elhunyt Felvidékről kitelepített Keszeli Jenőné visszaemlékezésit mondta el unokája, Petőné Keszeli Kitti. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában