Körös-Maros Nemzeti Park

2023.04.22. 18:22

A birkanyírás vonzotta a kardoskúti pusztába a kíváncsiskodókat – galériával, videóval

Kardoskút-Pusztaközpont megtelt kíváncsi látogatókkal, túrázókkal szombaton, akik szakavatott kezek által kaptak ízelítőt abból, hogy zajlik a birkanyírás ollóval. Dani István juhász mozdulataira nagyon sokan kíváncsiak voltak.

Cs. I.

Sokan kíváncsiak voltak a birkanyírásra.

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány Szent György napjától számítja. Az állatokat is ekkor hajtották ki először a legelőre. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága ehhez kapcsolódóan hirdette meg szombati programját birkanyírással és a juhok életének a bemutatásával. Kinyitott a múzeum, a kézművesekkel ki lehetett próbálni, mi lesz a gyapjú sorsa. Nemzeti Parki Termék védjegyes helyi portékákat lehetett kóstolni, vásárolni. Természetbarátok érkeztek bringával, autóval, kihasználták sokan a szikrázó napsütötte tavaszi időt a pusztában.

Dani István juhász családból származik, generációk óta foglalkoznak a juhászattal. Szakszerű mozdulatain is ez látszott, amikor munkához látott és a nemzeti park Sóstói-telepén tartott racka- és cigája juhokat a tavaszi kihajtás előtt megnyírta.

Volt, aki ki is próbálta a hagyományos módon, ollóval történő birkanyírást, a juhászok jellegzetes feladatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában