Történelmi verseny

2023.04.29. 16:51

Gyulavár bajnokát keresték: a bástyák közül lőttek az íjászok – galériával

Ismét megrendezte a Gyulavár Bajnoka – Bástyalövés elnevezésű történelmi íjászversenyt a Kerecsényi László Íjász Egyesület szombaton a gyulai várban. Lovász Tamás, az egyesület elnöke elmondta, ötödik alkalommal szervezték meg a kihívást.

P. G.

Fotó: Kiss Zoltán

– A gyulai vár adottságai miatt a megmérettetés egy országosan is egyedülálló íjászversenynek számít – tette hozzá. – A versengésen az íjászok fentről, a várból a bástyák közül lőttek ki az erődítmény körül felállított célokra. Ezért is kapta a program a bástyalövés elnevezést.

Lovász Tamás kifejtette, az esemény első életre hívása óta a megmérettetés telt házas, mindig közel száz íjász, tizenhat csapat „áll rajthoz”.
– A program lényege, hogy nem egyéni, hanem kifejezetten csapatversenyről van szó – emelte ki.  Az egyesület elnöke elmondta, a tizenhat csapatnál többet a rendelkezésre álló hely miatt nem is tudnának fogadni. Kérdésünkre kitért arra, hogy versenyzők, illetve csapatok érkeztek a határon túlról, Kisjenőről és Nagyszalontáról is, valamint az ország szinte valamennyi tájáról, például Hetényegyházáról, illetve Bakonszegről is.

A várban a szervezők a csapatok számával megegyezően tizenhat lőállást alakítottak ki. Minden csapat minden lőállásból lőtt, valamennyi formációnak lőállásonként harminc lövése volt. A nap végén pedig ezúttal is az a csapat nyert, amelynek tagjai a legtöbb pontot gyűjtötték. Vasárnap egyébként különleges vásárt tartanak majd a gyulai várban, amelyhez kapcsolódva szintén az egyesület közreműködésével bajvívó oskolát is rendeznek a gyerekek számára.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában