Kyocera Everest Expedíció 2023

2023.03.23. 13:44

Suhajda Szilárd elindult, hogy megmássza a Föld legmagasabb hegycsúcsát

Csütörtökön elkezdődött a Kyocera Everest Expedíció 2023, melynek keretében a békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd mesterséges oxigén használata nélkül szeretné elérni bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

P. G.

Szilárd hosszútávú projektje, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladat

Forrás: Facebook

Suhajda Szilárd járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson magyar hegymászóként oxigénpalack használata és teherhordók segítsége nélkül. Hazai sporttörténelmet írva 2019-ben első magyarként ért fel a 8611 méteres K2 csúcsára. 2022 tavaszán szintén „tiszta mászással”, önálló mászóként érte el Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce csúcsát (8516 m).

Szilárd hosszútávú projektje, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladat: elérni Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást. A legnehezebbnek tartott K2 és a Lhoce már sikerült.

– Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal felvértezve – beleértve nehézségeket és sikereket is –, a Broad Peak, a K2 és a Lhoce palack nélküli megmászását követően úgy érzem, készen állok pályafutásom eddigi legnagyobb feladatára. Ha visszagondolok az elmúlt év munkával teli időszakára, jó esélyeim vannak a sikerre. Remélem, legalább akkora szerencsém lesz a körülményekkel odafent, mint tavaly a Lhocén! – mondta a hegymászó.

A Suhajda Szilárddal készített Podcast-beszélgetésünket ITT hallgathatja meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában