Múltidéző

2023.02.11. 11:17

Több mint hetven éve épült fel a csabai monumentális pártszékház

A békéscsabai Szabadság tér meghatározó épületéről láthatunk több korabeli képet is a csabai házak történetét kutató blogon.

Beol.hu

A pártház nem sokkal felépülte után a Szabadság tér régi polgárházaival

Forrás: csabaihazak.blog.hu

Mint a csabaihazak.blog.hu oldalon írják, a Szabadság tér 11–17. szám alatt, négy földszintes polgárház lebontását követően, 1952-ben épült fel a monumentális pártszékház. Az épület a rendszerváltásig ebben a funkcióban működött, ezt követően irodák, étterem kaptak benne helyet. Ma a Békéscsabai Járási Hivatalnak ad otthont.

A Szabadság tér a pártházzal 1982-ben
Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr

A blogon hozzáteszik: a részleteiben szép, a szocialista realista stílus számos pozitív jellemzőjét magán viselő épület monumentális méreteivel teljesen figyelmen kívül hagyta a városközpont 1950-es évek előtti léptékét. Mára ez az ellentét feloldódott, hiszen a tér – a háború előtti értékek pusztulásával – sajnos nagyrészt a pártház méreteihez illeszkedő, ám annál sivárabb modern stílusban tervezett épületekkel épült be. Az egykori pártház ma helyi védelem alatt áll.


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában