Fórum

2023.02.10. 17:12

A drónok és kalandorok kérdését is érintették a polgárőrök Békésen

Öt vármegye, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar polgárőrei számára rendeztek fórumot pénteken délelőtt a békési polgármesteri hivatal dísztermében. Az eseményen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke adott tájékoztatót A polgárőrség jelene és jövője címmel.

Papp Gábor, [email protected]

Dr Túrós András és Gyarmati Sándor

Fotó: Bencsik Ádám

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke köszöntőjében elmondta, ritkán nyílik lehetőségük a találkozásra, holott az egyeztetések, a meglévő szakmai kapcsolatok és barátságok ápolása, valamint erősítése nagyon lényeges. Túros András hangsúlyos feladatnak nevezte, hogy a nehézségek ellenére fenntartsák a polgárőrség működőképességét 2023-ban is. Mint kiemelte, 2022 szervezetük legsikeresebb éve volt.

– Kiemelten kezeltük a határvédelem ügyét, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország kormánya először kérte fel az Országos Polgárőr Szövetséget egy állami, rendészeti feladat ellátására – tette hozzá dr. Túrós András. – Tagjaink az általános bűnmegelőzés mellett ezen a területen is kiemelkedőt nyújtottak. Harminchat új egyesület alakult, stabilizálódott a létszámunk, és mindent megtettünk azért, hogy segítsük a rászorulókat.

Hozzátette, a 2023-as esztendő a polgárőrség egyik legnehezebb éve lesz, az infláció, az energiaválság, a migráció, az ukrán-orosz háború okozta problémák az egész társadalomra hatással vannak.

– Azt szeretnénk, hogy a válságos helyzet ellenére is magas szinten működjünk idén is – folytatta a gondolatot, majd kitért arra, hogy speciális civil szervezetnek számítanak, amely éppen feladatai miatt erősen kötődik a kormányzathoz, az állami és a rendészeti szervekhez. Hangsúlyozta, az állami háttér mellett az önkormányzati, lakossági kapcsolatokat is erősíteni kell. Ennek mentén felvetette, hogy a hazai településeken felismerték-e mindenütt a polgárőrség jelentőségét. Nyomatékosította, nagy szükség van az erkölcsi, lokálpatrióta háttérre, amivel az egyesületek tagjai is jobban motiválhatók. Elmondta, a szervezetek létszáma jelentős, de a konkrét munkában már lényegesen kevesebben vesznek részt. A kiégés, illetve a motiváltság kérdését is érintette a téma kapcsán.

Hozzátette, egyre több olyan polgárőr egyesület akar tagként megjelenni a megyei és az országos szövetségben, amelyeket "kalandorok" alakítanak. Ezért kezdeményezték a Polgárőrtörvény olyan irányú módosítását, hogy legyen mérlegelési lehetőségük egy-egy szervezet befogadása kapcsán. Az OPSZ elnöke úgy vélekedett, az inflációt, az energiaválságot és az esetleges konkurenciát csak egységben lehet átvészelni.

A polgárőrvezető azt javasolta, hogy némileg térjenek vissza szervezetük őskorához, és kevesebb gépjárműves, több gyalogos, illetve vegyes, gyalogos-gépkocsis szolgálatot lássanak el. Kiemelte, a fő hangsúlyt a lakossági kapcsolatokra kell fordítani, nyugdíjasokkal, cégekkel, intézményekkel, civilekkel egyaránt tovább kell erősíteni az együttműködést, és így növelni a szervezet imázsát.

Felmerült annak kérdése, hogy esetlegesen módosítanák a jogszabályokat a drónok szerepének erősítése érdekében. Mint mondta, ez egyébként is divatirányzat, és a drónos videó megfigyelő rendszerrel ellenőrizhetnék a településeket. Ehhez meg kell teremteni az adatvédelmi és a törvényi hátterét, hogy az eszköznek a megelőzésben és tetten érésben is szerepe lehessen. Dr. Túrós András kifejtette, véleménye szerint a határszolgálatot továbbra is folytatni kell annak ellenére is, hogy jelenleg ahhoz pluszforrásokat nem tudnak hozzárendelni.

– Előre kell tekinteni, a jelenlegi helyzetben belső erőre, önbizalomra van szükség – fogalmazott, aminek kapcsán szólt az összetartozás, az együttműködés, az egység fontosságáról

Önként kilépett a két férfi

Az előadást követően tartott fórumon Gyarmati Sándor beszámolt arról, hogy már nem tagja a polgárőrségnek az a két férfi, akik megdézsmálták a Mezőhegyes külterületén lévő erdők vadetetőibe a tangazdaság által kihelyezett, tört szemű kukoricát. A hír a napokban került nyilvánosságra, miután az ügyészség tájékoztatást adott az esetről. A Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke elmondta, mindkét férfi önként kilépett az érintett szervezetből.

Hangsúlyozta, nem szabad maguk közé engedniük ilyen embereket. Az eseményen felszólalt Kálmán Tibor, Békés polgármestere, aki kiemelte a polgárőrséggel ápolt kiváló kapcsolatot. Részt vett az eseményen Dankó Béla országgyűlési képviselő, Vörös Ferenc rendőr ezredes, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Jánosi Péter rendőr ezredes, a Békési Rendőrkapitányság vezetője, dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője, valamint Kürti Sándor, Tarhos polgármestere.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában