Vádemelés

2023.02.09. 20:32

Mezőkovácsházi polgárőrök dézsmálták meg a vadaknak kitett kukoricát

Két polgárőr megdézsmálta a Mezőhegyes külterületén lévő erdők vadetetőibe a tangazdaság által kihelyezett, tört szemű kukoricát. Három zsákba összesen 120 kilogramm kukoricát szedtek össze, és vittek el. Egyikőjük 45 liter gázolajat is leeresztett a szántóföldeken elhelyezett öntözőberendezésekből.

Ny. L.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Mint az ügyészség sajtóközleményében olvasható, kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és szabálysértési értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 35 éves, büntetlen előéletű mezőkovácsházi férfi ellen, aki polgárőrként követett el vagyon elleni bűncselekményeket.

A vádirat szerint a férfi 2021 őszén, telén a helyi polgárőr egyesület tagjaként közös szolgálatot látott el egy másik férfival, ennek során a polgárőrség gépkocsijával többször átmentek a Mezőhegyes külterületén lévő szántóföldekre és a közeli erdőterületre.

A szolgálatok során a férfi alkalmanként magával vitt egy vagy több húszliteres kannát, hogy azokba a határban lévő öntözőberendezésekből gázolajat eresszen le, és ellopja. 

2021 októberében legalább három alkalommal, az éjszakai órákban, a Mezőhegyes és Mezőhegyes-Csatókamaráspuszta major között elhelyezett öntözőberendezésekből összesen 45 liter gázolajat lopott el 22 ezer értékben, amelyet később elhasznált. A férfi 2021 decemberében, szintén az éjszakai órákban, egy, a csatornázási munkák miatt a Mezőhegyes-Csatókamaráspuszta major területén hagyott munkagépből eresztett le a magával vitt kannákba 95 liter gázolajat 45 ezer forint értékben, de eltulajdonította a helyszínen hagyott szerszámosládát is a benne lévő kéziszerszámokkal együtt 85 ezer forint értékben.

Tavaly januárban olyan is előfordult, hogy a két polgárőr a Mezőhegyes külterületén lévő erdők vadetetőibe a tangazdaság által kihelyezett, tört szemű kukoricát dézsmálta meg. Három zsákba összesen 120 kiló kukoricát szedtek össze, és vittek el.

Az ügyészség közölte, tekintettel arra, hogy a férfi társa csak a kukoricalopásban vett részt, amely elkövetési értékénél fogva szabálysértésnek minősül, így neki tulajdon elleni szabálysértés miatt kell felelnie.

Ugyanakkor a bűncselekményeket elkövető vádlott esetében a járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével közérdekű munkára ítélje, és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában