Tappe Kft.

2023.01.06. 06:30

Felkészültek a hóra és a fagyra Békéscsabán

Noha az időjárás eddig kegyes volt, a városi utak és bicikliutak téli üzemeltetésével megbízott Tappe Kft. munkatársai és gépei készen állnak a bevetésre, ha jelentős fagy és havazás várható. A téma a békéscsabai közgyűlés nemrég tartott ülésén is napirendre került.

Licska Balázs [email protected]

Komlósi Gábor, a Tappe Kft. munkatársa mutatta, hogy mennyi útszóró sót és homokot készítettek elő

Fotó: Bencsik Ádám

A Tappe Kft. november közepén megkezdte az ügyeleti feladatok ellátását harminc szakemberrel – ismertette Csóti János részlegvezető. Hozzátette, az elmúlt időszakban néhány csúszásmentesítési feladatot hajtottak végre, főleg hidakon és felüljárókon, jelenleg a készenlétre helyezik a hangsúlyt.

Elmondta: ebben a szezonban is a korábban bevált technikával végzik a munkát, ha szükséges. Tolólappal és sószóróval felszerelt tehergépjárművek, rakodógépek, emelő- és szállítógépek, valamint kistraktorok várnak bevetésre az Almáskerti Ipari Parkban lévő telephelyen. Az utak téli karbantartására 15 járművet mozgósítottak, de a sort szükséges esetén további célgépekkel kiegészítik.

Csóti János részlegvezető hangsúlyozta, hogy továbbra is elsőbbséget élveznek a munka során a főbb közlekedési útvonalak. A fejlesztések miatt pedig most is bővült a kezelésben lévő területek száma: példaként említette az Építők útját, a Pósteleki út egy részét, de a kerékpárutaknál is volt változás, ilyen a Ligeti sori vagy a Szarvasi utat és a Mokry utcát összekötő szakasz. A mostani szezonban több mint 800 ezer négyzetméterért felelnek.

Ismertette, hogy a feladatokra előzetesen 130 tonna útszóró sót, 80 köbméter homokot, egy tonna fűrészport és több tonna környezetbarát csúszásgátlót készítettek elő. Abban, hogy mikor kezdik meg a munkát, nincs változás, a szabály ugyanaz, mint eddig is: függ az időjárási viszonyoktól, de havat csak akkor takarítanak, ha a lehullott mennyiség eléri, túllépi az öt centimétert.

A városi utak, bicikliutak téli üzemeltetése a békéscsabai közgyűlés nemrég tartott ülésén is napirendre került. A vállalkozó ugyanis javasolta, hogy módosítsák az önkormányzattal kötött meglévő szerződését, mivel jelentősen emelkedtek az árak az elmúlt időszakban. Azért, hogy a díjak fedezhessék a tényleges költségeit, az önkormányzat által javasolt növelésnél is többet kért.

Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón elmondta, hogy a grémium határozata alapján egyeztetnek, tárgyalnak majd vállalkozóval a térítési díjak emelésének mértékéről. Felhozta, hogy az útszóró só több mint 60 százalékkal, az üzemanyag pedig szintén 50-60 százalékkal drágult az elmúlt időszakban.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a városi utak, kerékpárutak téli üzemeltetése eddig is több tízmillió forintba került az önkormányzatnak. Példaként említette: ha leesett 15-20 centiméternyi hó, akkor utána az, hogy rendet teremtsenek, alkalmanként 30 millió forintot tett ki. Tehát minden egyes tarifaemelés komoly többletköltséget jelenthet az önkormányzat számára, ha a síkosságmentesítésre vagy a hó kotrására ki kell adni a feladatot.

Csak a városi szakaszokon takarítanak

Szarvas Péter polgármester korábban hangsúlyozta: a Tappe Kft. feladata csak a városi utakra, bicikliutakra, alul- és felüljárókra, autóbuszöblökre és zebrákra terjed ki. Vagyis az állami utakon, így az Orosházi, a Bartók Béla, a Gyulai, a Dobozi, a Békési, a Berényi, a Szarvasi, a Széchenyi, a Baross, a Jókai, a Petőfi, a Bánszki és a Bajza utcákban, a Kossuth téren és a gerlai Csabai úton a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel a hó eltakarításáért, a síkosságmentesítéséért. Hozzátette: a parkok és játszóterek közlekedési felületei, valamint a határoló területek esetében a feladat ellátása a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-hez tartozik. Jogszabályok szerint az ingatlanok előtt a lakóknak kell rendben tartaniuk a járdákat, üzletek előtt pedig nyitvatartási időben a boltosoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában