Emlékezetes cikkem

2022.12.31. 11:02

Már az első évben több gyermek életét mentette meg a Gyuláról indult Epipen-akció

Újságíróként, fotósként rengeteg helyre eljutnak kollégáink egy-egy esztendőben, számos emberrel, emberi sorssal találkoznak. Év végi sorozatunkban egy-egy munkatársunk eleveníti fel, hogy az idén megírt cikkei vagy elkészített fotói közül melyik érintette meg őt a legjobban. Ma Papp Gábor eleveníti fel a Gyuláról indult Epipen-kezdeményezés mondanivalóját.

P. G.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány elnökének kezdeményezte az akciót /Fotó: Bencsik Ádám/

„Aki egy életet megment, az egész világot menti meg.”

Az egyik legmeghatározóbb történetem idén az volt, amikor arról írhattam, hogy dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos, az Egészséges Városért Közalapítvány elnökének kezdeményezésére Gyula város valamennyi oktatási-nevelési intézményébe, óvodákba, iskolákba került a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató gyerekek és persze felnőttek életének megmentését szolgáló EpiPen oldatos injekcióból. A főorvos ötletét az önkormányzat felkarolta, így az akció azonnal lendületet kapott.

A jó példát pedig szerencsére számos település átvette, a megye számos városában és községében biztosítottak EpiPeneket az óvodák, iskolák számára.

Gyulán és más településen is szükség is volt a készítmény használatára, így elmondható, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően több gyermek életét is sikerült megmenteni.

A fürdővárosban októberig két alkalommal volt erre szükség, egyszer Gyulaváriban, egyszer pedig az 5. számú általános iskolában. Utóbbi esettel kapcsolatban Somogyi Csilla iskolatitkártól – aki beadta a készítményt – megtudtuk, egy kislányt testnevelésórán csípett meg a darázs még tavasszal, diákjuk bement hozzájuk, és jelezte, hogy dagad az arca, gombócérzet van a torkában, és nehezebben nyel.

Az iskolatitkár az előzetes képzésen szerzett információk alapján beadta az EpiPent, majd hívta a mentőket és a szülőket, addig pedig megnyugtatták a gyermeket. A kislánynak egy napon át kellett megfigyelésre kórházban maradnia, egészségesen mehetett onnan haza.

Az elképzelésre az ország számos táján felfigyeltek, így a megyéből egy újabb nagyon fontos kezdeményezés szökkent szárba gyermekek, fiatalok érdekében.

Hogy Vásári Erzsébetnek mi volt a legemlékezetesebb idei írása, arról ITT számoltunk be.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában