Kihívás

2022.11.16. 11:28

Két küllőprizma rendel! – A népszerű rendőrnő ezúttal az orosházi diákok bringáját ellenőrizte

Kerékpáros kihívás napot hirdettek szerda reggelre az orosházi evangélikus iskolában. Gyere a suliba kerkpárral! Rózsa néni iskolarendőr ellenőrzi a bicajodat! – olvasták a diákok a plakáton a felhívást. Olyanok is kerékpárral érkeztek, akiknek nem mindennapos közlekedési eszközük a kétkerekű.

Csete Ilona

Fotók: Für Henrik

Folyamatosan érkeztek reggel fél héttől a diákok a Székács iskola kerékpártárolójához, órára igyekeztek kicsik és nagyok, kísérővel, vagy éppen egyedül. Kis Rozália iskolarendőr pedig a gyermek- és ifjúsági önkormányzat tagjaival megállás nélkül ellenőrizte a bringákat, pótolta a hiányzó, a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen felszereléseket.

– Az első keréken hiányzik a prizma. Már pótoljuk is a két küllő közé. Csengőd működik? Nem? Adok rendőrségi csengőt – lépett Kis Rozália egy kisdiákhoz, majd fordult is a következő nebulóhoz, ahol a fékek vizsgálatával kezdte az ellenőrzést. Mindent rendben is talált, a tanulót megajándékozta egy láthatósági hátizsákkal. Majd átnézte egy újabb érkezőnek a kerékpárját.

– Már kérek is két küllőprizmát – szólt segítőjének, a diákönkormányzat tagjának Kis Rozália. – Nem kell megijedni a rendőr nénitől – mondta mosolyogva és lendületesen lépett a következő kerékpár tulajdonosához s amikor volt egy szusszanásnyi ideje, lapunknak elmondta, ez az Orosházi Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságának az őszi-téli közlekedésre való átállást segítő akciója.

Kerekes Nelli láthatósági mellényt kapott az iskolarendőrtől.

– Gyerekek kerékpárjait ellenőrzöm az orosházi általános iskolákban. Iskolarendőrként a helyszíneken megbeszéljük, mik szükségesek a biztonságos közlekedéshez, mit kell pótolni a bicajokon. A láthatóság egyre rosszabb, ködös az idő. A kerékpár a legkisebb jármű, műszaki vizsgája nincs, viszont a műszaki KRESZ előírja, hogy mit kell a bringára felszerelni azért, hogy a gyerekek életét megmenthesse. Most a helyszínen is tudunk pótolni csengőt, prizmát, világítást, létfontosságú felszereléseket. Akinél tökéletes a kétkerekű felszereltsége, az se megy haza üres kézzel, mert láthatósági hátizsákot, kulcstartót, apró ajándékokat kap meglepetésként – sorolta a keró kihívás lényegét.

A jó láthatóság a cél

A diákok türelmesen várakoztak, amíg zajlott bringáik ellenőrzése a reggeli becsengetés előtt. Örültek minden apró ajándéknak. Megfogadták az iskolarendőr tanácsait. Egy kísérő édesapa elárulta, ritkán érkezik elsős gyermeke kerékpárral az iskolába, de ezt a lehetőséget nem akarták kihagyni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában