Vöröskereszt

2022.10.02. 13:58

Felkutatják az ukrán háború miatt egymástól elszakadt családtagokat Békésben is

A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata igyekszik segíteni a családi kapcsolat helyreállításában, ha az humanitárius válság, háború, vagy természeti katasztrófa következtében megszakad. Az Ukrajnában zajló háború miatt váratlan és rendkívüli helyzetekbe került embereknek is segítséget nyújtanak.

Csete Ilona

Rengetegen menekültek el Ukrajnából a heves harcok miatt /Illusztráció/

Forrás: MW-archív

Anastasia Pritula, a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának a munkatársa látogatott el a napokban Békés megyei szervezethez. Az ukrán-orosz fegyveres konfliktus elől menekülőket segíti és informálja őket a keresőszolgálat munkájáról. Ehhez nyújtottak neki támogatást Békéscsabán.
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatának a vezetője Gyorgyovich András. 

Őt kérdeztük, mennyire jellemző, hogy a február óta tartó háború szétszakítson családokat és olyan helyzetbe sodródjanak az érintettek, hogy kénytelenek segítségért fordulni a Vöröskereszthez.

– Az ukrajnai fegyveres konfliktus tekintetében alapvetően az a feladatunk, hogy közreműködjünk azok felkutatásában, akik a konfliktus idején eltűntek, vagy szeretteiktől elszakadtak – mondta el a keresőszolgálat vezetője.

– Az első ilyen jelzések idén márciusban érkeztek hozzánk. A Vöröskeresztnek a humanitárius szervezetek között egyedüliként van mandátuma arra, hogy a genfi egyezményekben foglaltak szerint információt kaphat a hadban álló felektől a fogvatartottakról, a deportáltakról, a háború áldozatairól. Az Ukrán Vöröskereszt, az Orosz Vöröskereszt és a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) az, amely ezt a munkát a konfliktus közelében, Ukrajnában és Oroszországban végzi. A Genfben működő CTA-Bureau (Central Tracing Agency Bureau) vöröskeresztes szervezet központi szerepet játszik a kutatásokban, hiszen a nemzetek keresőszolgálatai és az ICRC által bonyolított keresések információi itt futnak össze – tette hozzá a keresőszolgálat vezetője, aki arra is rávilágított, hogy a modern információ-technológiának köszönhetően a családtagok össze vannak kapcsolódva, bárhol is éljenek a nagyvilágban. Amíg a technikai feltételek adottak és az eszközök rendelkezésre állnak, és amíg valamilyen tragédia nem történik, addig a hozzátartozók általában távolról is tudják tartani egymással a kapcsolatot, illetve az érintettek maguk is keresésbe fognak telefonon, a világhálón.

– A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálatához érkeznek a konfliktus nyomán keresési kérelmek, ám viszonylag csekély számban. Ennek egyik oka lehet, hogy néha a menekültek csak átutaznak az országon, nem telepszenek le tartósan. Azonban ha figyelembe vesszük a szomorú adatokat arról, hogy hányan esnek áldozatul, kerülnek fogságba, vagy tűnnek el nyomtalanul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a keresőszolgálati tevékenységre nagy szükség van. Ezért fókuszál most a keresőszolgálatunk arra, hogy a tevékenységünket a Magyarországon tartózkodó menekültek minél szélesebb körben megismerjék. 

Az ukrán helyzettel összefüggésben a Nemzetközi Vöröskereszthez 2022 szeptember második feléig összesen több mint 4200 olyan, e-mailen, vagy telefonon érkező hívást regisztrált, amikor a kereső a családi kapcsolatok megszakadása miatt kért segítséget.  Az Ukrajnával nyugat felől határos nemzetek vöröskeresztes keresőszolgálatai munkacsoportot hoztak létre, rendszeresen konzultálnak egymással, valamint a Nemzetközi Vöröskereszttel, miközben a munkát folytatják egyéb keresési ügyekben is.

Orosz nyelven is hívhatják a keresőszolgálatot
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata jelenleg évente átlagosan ezerötszáz keresési kérelmet kap. Ezek többsége még mindig a II. világháborúval és az ’56-os eseményekkel, kisebb hányada pedig a jelenlegi háborúk elől országunkba menekülőkkel áll összefüggésben. A keresőszolgálat ezen kívül évente több száz olyan keresési kérelemmel foglalkozik, amelyek nem háborús eseményekhez kapcsolódnak, ám humanitárius megfontolásból indokolttá teszik a Vöröskereszt segítségét.

Ha az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus miatt vesztette el a kapcsolatot egy  családtagjával, akkor orosz nyelven is hívhatja a Keresőszolgálat +36 (20) 619 9548-as telefonszámát.

További kapcsolati adatok: e-mail: [email protected]

Postacím: Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata; 1051 Budapest, Arany János u. 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában