Emlékkiállítás

2022.10.14. 13:09

A mezőkovácsházi Boros Béla karikatúráira a találó humor volt jellemző

Boros Béla karikaturista, kirakatrendező-dekoratőr, reklámgrafikus emlékkiállítása látható a Mezőkovácsházi Városi Könyvtárban. A sokoldalú lokálpatrióta idén lenne 80 éves. A Békés Megyei Hírlap olvasóit sokszor megnevettette sziporkázó humorával, témaérzékenységével karikatúráin keresztül.

Csete Ilona [email protected]

Albertus László, a könyvtár igazgatója és Borosné Talpai Valéria

Fotó: BMH

A kivételes tehetségű grafikus életműve bekerült a helyi települési értéktárba. Boros Béla tisztelői a gazdag életutat szeretnék megörökíteni egy kötetben. Ez is elhangzott a megnyitón, ahol megjelentek barátai, rajongói, tisztelői és rajzainak kedvelői.

Szakmáját inkább tekintette hobbinak, mint munkának. Sziporkázó ötletei, közéleti bátorsága, kiváló rajzkészsége óriási népszerűséget hozott számára. Munkássága révén rövid időn belül országosan ismert és elismert karikaturistává vált. Mint reklámgrafikus festett, rajzolt, címkéket, címereket készített. Karikatúrái jelentek meg 1960-tól a Békés Megyei Népújságban, később a Békés Megyei Hírlapban. Külsősként foglalkoztatta őt a Ludas Matyi, a Békéscsabai Szúr, s majd’ minden megyei újságban ismertté váltak egyedi munkái.

Aprólékosan, mívesen kidolgozott képeivel tükröt tartott, s megmutatta hol az igazság, s mily’ gyarló a világ - jól megnevettetve az embereket. Karikatúráira a találó humor mellett a könnyedség volt a jellemző. A műfaj mezőkovácsházi mestere rendszeresen publikált, s bármily sötét volt a világ, a ceruzájával mindig csavart egyet rajta, hogy még a szomorkodókat is mosolyra fakassza. Gazdag munkásságának egyik kiemelkedő eredménye a drog, az alkohol, a dohányzás és az AIDS elleni küzdelmet hirdető, nagy ívű, a humort és a filozófiát ötvöző karikatúrasorozata volt, melyet kiállításról kiállításra vittek. Ezzel a DADA sorozatával olyan kérdéseket (és válaszokat) volt képes befogadhatóvá tenni az emberek (hangsúlyozottan a fiatalok) számára, amit korábban többnyire csak mereven és kioktatón fogalmaztak meg számukra. A karikatúrák rajzolása mellett élen járt a festészet, szobrászat, plakettek, céges logók, makettek, városképi és emlékműtervek elkészítésében is.

Névjegy

Gyulán született Boros Béla 1942. november 26-án. Kunágotán járt iskolába, majd Budapesten, a képzőművészeti középiskolában. Mezőkovácsházán érettségizett, a helyi áfész-nél 30 évig dolgozott dekoratőrként. Az ország minden tájáról kapott megrendeléseket, és mint reklámgrafikus, festett, rajzolt, címkéket, címereket készített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában