Összetartozás ünnepe

2022.08.10. 10:20

Újra Megyenapnak ad otthont a békéscsabai főtér

Idén ismét teljes lesz a Megyenap, amely a járványügyi szabályok miatt az elmúlt két évben színpadi programok nélkül zajlott. A megyei összetartozás ünnepét szeptember 3-án, szombaton Békéscsaba főterén tartják; várják a családokat, érdeklődőket a megye teljes területéről. Érdemes egész napra kilátogatni, a látni- és harapnivaló is kitart reggeltől estig.

Licska Balázs

Ismét lesznek színpadi programok szeptember 3-án Békéscsaba főterén

Fotó: BMÖ

A megyei önkormányzat immár hetedik alkalommal rendezi meg az országosan is egyedülálló programot. Az esemény különleges, hiszen hazánkban nagyon kevés helyen van a megyei önkormányzat által szervezett önálló megyenapi esemény – fogalmazott Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

A nemrég a megyeházán tartott sajtótájékoztatón utalt arra, hogy 2016-ban indították útjára a kezdeményezést annak apropóján, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a megye török kiűzése utáni újjászervezésének 300. évfordulóját.

A Megyenap szlogenje: hagyomány, érték, közösség; amelyek közül az érték különösen fajsúlyos helyen áll – mondta Zalai Mihály. 

Ennek megfelelően az értéktárak, a megyei értéktár és a települési értéktárak bemutatkozása fontos része a Megyenapnak. Eddig már több mint harminc település jelezte részvételét a rendezvényre. Mindezt kiválóan kiegészíti Békés megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca. Ennek kapcsán az elnök kitért arra: újdonság lesz, hogy bemutatkozik a Viharsarki Termék brand, hiszen már számos kézműves és kistermelő megkapta a logó használati jogát.

Zalai Mihály elmondta, Békés megyében nagyon lényeges és jellemző a nemzetiségi kultúra, amely mind a színpadon, mind a Megyenap területén fontos helyet kap majd. A nemzetiségek a hagyományos módon ételkóstolóval is várják a látogatókat.

 

Békés megye legnagyobb kézműves vására és termelői piaca évről évre rengeteg látogatót vonz
Forrás: BMÖ

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, lesz egy nagy sátor kifejezetten a számukra, kézműves foglalkoztatóval, illetve a kora délutáni órákban több programot, mesemondást, bábszínházat szintén szerveznek a legkisebbeknek. A Megyenap fontos részeként katonai hagyományőrzők tartanak bemutatót a római katolikus templom előtt, és a 21. század fegyveres erői ugyancsak bemutatkoznak.

A megyei összetartozás ünnepének fővédnöke dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, a Megyenap védnöke pedig dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán. Az esemény támogatói a Bethlen Gábor Alapítvány, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint Békéscsaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában