Sajtótájékoztató

2022.08.03. 13:01

Idén teljes terjedelmében éled újjá a Megyenap Békéscsabán

Szeptember 3-án, szombaton hetedik alkalommal rendezik meg a Megyenapot Békéscsaba főterén – jelentette be szerda reggeli sajtótájékoztatóján Zalai Mihály. A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, idén ismét a megszokott gazdag programkínálattal várják majd az érdeklődőket az egész napos eseményen.

Papp Gábor [email protected]

Zalai Mihály: szeptember 3-án, szombaton ismét teljes programkínálattal lesz Megyenap

Fotó: Bencsik Ádám

Zalai Mihály kiemelte, a pandémia alatt két alkalommal is szűkített formában kellett a programot megtartani, ebben az évben azonban ismét a maga teljességében, a Covid előtt megszokott módon, az elmúlt esztendők gazdag programkínálatát felmutatva tudják a megyei összetartozás ünnepét megszervezni.

– A megyei önkormányzat immáron hetedik alkalommal rendezi meg az országosan is egyedülálló programot. Az esemény különleges, hiszen hazánkban nagyon kevés helyen van a megyei önkormányzat által szervezett önálló megyenapi esemény – fogalmazott Zalai Mihály.

Utalt arra, hogy 2016-ban indították útjára a kezdeményezést, amit annak apropóján hívtak életre, hogy egy évvel korábban, 2015-ben ünnepelték a megye török kiűzése utáni újjászervezésének 300. évfordulóját.

– Ez az időpont július 23-ra esett, azonban munkatársainkkal úgy döntöttünk, hogy a Megyenapot nem a nyári szezon, a nyaralások kellős közepén, hanem kicsit később, a szabadságolások végét követően tartjuk meg. Kiemelt célunk, hogy a Békés megyei érdeklődők minél nagyobb számban vegyenek részt a rendezvényen – folytatta a gondolatot a megyei közgyűlés elnöke. Ezért is határoztak úgy, hogy minden év szeptemberének első szombatján, Békéscsaba főterén, a megye központjában, annak szívében szervezik meg a programot. Zalai Mihály hangsúlyozta, a döntés később helyesnek bizonyult, és bár sokan csábították őket, hogy más városban is tartsák meg a megyenapot, maradtak Békéscsaba mellett.

– A kezdetektől egy olyan programban gondolkodtunk, amely évről évre erősödik, egyre megszokottabbá válik, és egyre többen igénylik, hogy részt vegyenek rajta – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben szűkített formában tudták megszervezni a megyenapot. 2020-ban csak a kézműves vásárt és a termelői piacot hívhatták életre. Tavaly pedig olyan módon nyílt lehetőség a programok megszervezésére, hogy nem lehetett színpadi produkciókat tartani. Ez volt a feltétele, hogy a többi rendezvényelem megvalósulhasson.

A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, ebben az esztendőben a programkínálat újra teljes lesz.

– A megyenap szlogenje: Hagyomány, érték, közösség, amelyek közül az érték különösen fajsúlyos helyen áll – mondta Zalai Mihály.  Ennek megfelelően az értéktárak, a megyei értéktár és a települési értéktárak bemutatkozása fontos része a Megyenapnak. Eddig már több mint harminc település jelezte résztvételét a rendezvényre. Mindezt kiválóan kiegészíti a megye legnagyobb kézműves vására és kistermelői piaca. Ennek kapcsán Zalai Mihály kitért arra, újdonság lesz, hogy bemutatkozik a Viharsarki Termékbrand, hiszen már számos kézműves és kistermelő megkapta a logó használati jogát.

A nemzetiségek kultúrája is megjelenik

Zalai Mihály elmondta, Békés megyében nagyon lényeges és jellemző a nemzetiségi kultúra, amely mind a színpadon, mind a megyenap területén fontos helyek kap majd. A nemzetiségek a hagyományos módon ételkóstolóval is várják a kilátogatókat.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, lesz egy nagy sátor kifejezetten a számukra, kézműves foglalkoztatóval, illetve a kora délutáni órákban több programot, mesemondást, bábszínházat is tartanak a legkisebbeknek.

A megyenap fontos részeként katonai hagyományőrzők tartanak bemutatót a katolikus templom előtt, és a 21. század fegyveres erői is bemutatkoznak. A megyenap fővédnöke dr. Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, a megyenap védnöke pedig dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán. Az esemény támogatói a Bethlen Gábor Alapítvány, a Békés Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Művelődési Intézet és Békéscsaba Megyei Jogú Város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában