Rezsiváltozások

2022.07.26. 20:37

Megrohamozták az áram-és gázszolgáltató irodáit Békés megyében

Megnőtt a forgalom az áram- és gázszolgáltató ügyfélszolgálatain az elmúlt napokban. Az MVM honlapján sok kérdésre válaszolnak a rezsicsökkentés hétfői, augusztus elsejei átalakításával kapcsolatban, illetve van egy árkalkulátor is, ahol kiszámolható, hogy a tervezett havi fogyasztás alapján éves szinten mennyit kell fizetni az áramért és a gázért.

Licska Balázs, [email protected]

A havi fogyasztása alapján bárki kiszámolhatja, hogy egy évre mennyit kellene fizetnie a gázért és az áramért.

Fotó: Karnok Csaba/MW

Kedd reggel nem tudtak aznapra időpontot adni az áramszolgáltató békéscsabai, Andrássy úti ügyfélszolgálatán. Nyitásra hatan érkeztek előzetes bejelentkezést követően, sorszámmal, öten pedig azért mentek, hogy időpontot kérhessenek a következő napok egyikére. Volt, aki konkrét kérdéssel érkezett a rezsicsökkentés átalakítása miatt: mi a teendő, ha egy épületben két villanyóra található. A gázszolgáltató Mednyánszky utcai ügyfélszolgálata tele volt kedd reggel: heten előzték be azt, aki a nyitás után 10 perccel érkezett. Többen voltak, akik időpontra mentek előzetes foglalás alapján.

– Minden ügyintézési csatornán megemelkedett a forgalom az elmúlt időszakban – ismertették az MVM-nél. Azt javasolták, hogy az ügyfelek vegyék igénybe a kényelmes és gyors önkiszolgáló digitális ügyintézési felületeiket, az online ügyfélszolgálatot és mobilapplikációt. 

Elmondták, hogy amennyiben egy ügyfélnél a felhasználási szokások a megelőző elszámolási időszakhoz képest jelentősebb mértékben változtak – például érdemi szigetelés történt vagy korszerűsítették a fűtési rendszert –, akkor érdemes lehet mérőállást közölni, illetve úgynevezett részszámlaalap-módosítást végezni; azonban akkor, ha a fogyasztási szokások megegyeznek a korábbi évekkel, a változások miatt nincs szükség külön diktálásra.

A szolgáltató honlapján található egy árkalkulátor, így a havi fogyasztása alapján bárki kiszámolhatja, hogy egy évre mennyit kellene fizetnie az áramért és a gázért. A weboldalon hangsúlyozták: augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, a földgáz esetében pedig évi 1729 köbméter fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást.

Számos kérdésre válaszoltak, és kiemelték: az augusztus 1-jét megelőző időszak elszámolása az eddigi szabályok alapján történik. A kedvezményes mennyiség 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között időarányosan biztosított felhasználási helyenként. Hangsúlyozták: a kedvezményt éves szinten veszik figyelembe. Amennyiben a kedvezményes éves időszakon belül kiállított – jellemzően havi – számlában elszámolt mennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el. 

Az elszámolás az éves időszakban biztosítja 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között a kedvezményes mennyiségig az alacsonyabb árat. Például, ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül.

További részletes információkat találhat IDE kattintva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában