Vádemelés

2022.07.12. 09:58

Figyelmetlen volt az oktató, hasra tette a gépet a csabai kifutón a tanuló

A légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 41 éves büntetlen előéletű szigetszentmiklósi férfi ellen, aki oktatópilótaként sértette meg a légi közlekedésre vonatkozó jogszabályokat és ezzel veszélybe sodorta a növendék pilóta életét, testi épségét.

Forrás: Shutterstock

Mint az a Békés Megyei Főügyészség sajtóközleményében olvasható, a férfi egy légi oktatással foglalkozó cég szerződéses oktatópilótájaként kezdte meg 2021 augusztusában egy grúz férfi oktatását, aki egymotoros gépre már rendelkezett érvényes licenc-szel, de szerette volna megtanulni a  többmotoros légijármű vezetését is. 

Az oktató és a növendék pilóta a képzés érdekében 2021. augusztus 3-án érkezett Békéscsabára, a repülőtérre egy kétmotoros repülőgéppel; az oktatás még aznap megkezdődött, illetőleg másnap is folytatódott. Az oktató a repülőgép jobb oldali első, míg a tanuló a bal oldali első ülésében ült, azaz a légijárművet ténylegesen növendékpilótaként a sértett vezette, miközben tevékenységét az oktató irányította.

Másnap délelőtt a képzés végén a tanuló úgy kezdte meg a leszállást a repülőtéren, hogy a futóműveket nem bocsátotta ki. Ezt a mulasztást  – figyelmetlensége miatt – oktatója nem vette észre. Ennek következtében a repülőgép a futópálya aszfaltján irányíthatatlanul, több mint kétszáz métert csúszott, amelynek során erősen megrongálódott, majd megállt. A balesetben személyi sérülés ugyan nem történt, azonban annak reális veszélye fennállt, az oktató a magatartásával – az ügyészség álláspontja szerint – a növendék pilóta életét, testi épségét veszélyeztette. 

Az ügyészségi sajtóközleményben leszögezték: a jogszabályok szerint az oktatóval együtt végzett kiképző repülés közben a kiképzést folytató oktató légijármű-vezető a parancsnok, ő felel a repülési feladat biztonságos végrehajtásáért, a szabályok megtartásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában