Magas színvonal

2022.06.21. 06:26

Kimagasló versenyeredményeket értek el a békéscsabai Andrássy végzősei

Kiemelkedő versenyeredményeket szállítottak a békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium végzősei közül a reálosztály tanulói az elmúlt években, és a szoros mezőny ellenére az intézmény nagydíjainak mindegyike ebbe az osztályba került. Bár a matematika volt a fő csapásirány, humán területen és sportból egyaránt jeleskedtek a fiatalok.

Licska Balázs

Szöllősi Réka, Székács Márk, Lovász Bence, Baksay Réka, Szigeti Boldizsár, Papp Balázs, Székács Kristóf, Zanócz Szilvia, Hegedűs László, Hartai Tamás és Szabó László büszkén beszéltek az elmúlt évek eredményeiről, amely mögött komoly felkészülés van

Fotó: Bencsik Ádám

A Bay Zoltán fizikaversenyen különdíjat érdemelt ki a békéscsabai Baksay Réka, emellett rengeteg matematikaversenyen szerepelt kiválóan, a PénzSztár versenyen csapatban országos 2. helyezést ért el. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, gépészmérnöknek készül. 

A gyulai Székács Márk a Bolyai és az Arany Dániel matematikaversenyeken csapatban országos 2. és egyéniben országos 4. helyezéssel zárt, a PénzSztár versenyes gárdában ő is benne volt, a közgazdasági diákolimpián második lett. Az Édes anyanyelvünk versenyen Kazinczy-érmet kapott, teniszben is kiemelkedőt nyújtott. A Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakára jelentkezett. 

Testvére, Székács Kristóf is benne volt a 2. helyet szerző bolyais egyletben, ő kiemelte a Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedőt is, amelyen szintén a második helyen zártak. Teniszben, csapatban diákolimpiai címet nyertek, Kristóf a kézilabdás sikerekre is büszke. A műegyetem villamosmérnöki szakára felvételizett. 

A békéscsabai Szigeti Boldizsár ugyancsak tagja volt a 2. helyet elérő bolyais csapatnak, valamint a PénzSztár versenyen sikeres egyletnek, illetve a Mikola fizikaversenyen két tanévben is megyei 1. helyezést ért el. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakán tanulna tovább. Teniszezik, illetve zenél is sok éve, fagotton és zongorán játszik. 

 

A szintén békéscsabai Hartai Tamás rengeteg matematikaversenyen szerepelt eredményesen, de a leginkább arra büszke, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen angolból két alkalommal is bejutott az országos döntőbe. Tizenegy éve zenél, fuvolázik, zenekarban is játszik. A Corvinus alkalmazott közgazdaságtan szakára készül. 

A gyulai Lovász Bence is helyet kapott a 2. helyet szerző bolyais gárdában, az Arany Dániel matematikaversenyt pedig negyedikként zárta. Ő is a Budapesti Corvinus Egyetemre felvételizett, a gazdálkodási és menedzsment szakra. 

Érdekesség: a békési Hegedűs László szavalóversenyeken, szépkiejtési versenyeken jeleskedett. Nem véletlenül járt azonban a reálosztályba, hiszen ezen a vonalon tanulna tovább, a Corvinus pénzügy és számvitel szakán, de a humán területet sem engedné el teljesen. 

A bélmegyeri Papp Balázs az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen médiából ért el országos harmadik helyezést, a viadalra – a k­özelmúltban súlyos betegség miatt fiatalon elhunyt – Barát Tünde készítette fel. Főleg a filmművészet érdekli a médián belül, és ezen a vonalon menne tovább. 

A matematikaversenyekre a diákokat Szöllősi Réka készítette fel, aki Erdős Pált idézve azt mondta: „A matematika olyan játszma, ellentétben a sakkal, ahol visszavehetünk egy lépést. Csak az utolsó lépés számít.” Megköszönte a fiataloknak ezt az „utolsó lépést”, a kiemelkedő eredményeket. 

A diákok osztályfőnöke, Zanócz Szilvia hangsúlyozta: az egész osztály kiváló teljesítményt nyújtott. Viccesen hozzátette: nem tudja, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy ennyi tehetséges fiatal összejön egy osztályban, de az biztos, hogy ők ki tudnák számolni. 

Nagyhatalomnak számít a gimnázium

Ez az osztály és a diákok eredményei szintén remekül mutatják, hogy a matematika területén is nagyhatalomnak számít a térségben az Andrássy Gyula gimnázium – hangsúlyozta Szabó László, az intézmény igazgatója. 

Kiemelte: a fiatalok az elmúlt években minden olyan versenyen kiemelkedően teljesítettek, amelyen csak elindultak. 

Nemcsak matematikából és természettudományokból jeleskedtek a diákok, hanem magyarból, angolból, médiából is kiválóan teljesítettek, közben pedig vannak, akik zenélnek, sportolnak, szintén magas színvonalon. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában