Galériával

2022.06.04. 20:21

Dr. Kovács József: az összetartozás érzése ott van gondolatainkban, a szívünkben

Gyulán is megemlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Június 4-e olyan évforduló, amely több mint 100 esztendő után is nagyon erős érzelmeket mozdít meg mindenkiben.

P. G.

/Fotó: Lehoczky Péter/

Nemigen van olyan magyar ember, aki erre a napra ne úgy gondolna, mint ami számára személyes veszteséget és közvetlen fájdalmat okozott – fogalmazott a Nemzeti Összetartozás Napján tartott szombat délutáni, gyulai ünnepségen elmondott megemlékezésen dr. Kovács József. A Csigakertben álló Székely kapunál tartott eseményen az országgyűlési képviselő kiemelte, van, akinek határon túl élő rokonai és barátai jutnak eszébe, más felmenőinek elvesztett szülőföldjére gondol.

Utazások és találkozások emlékei elevenednek fel: az első székelyföldi út emléke, egy Márai nyomait kutató kassai barangolás pillanatai. Találkozások családtagokkal, régi barátokkal, vagy éppen ismeretlenekkel, akik jó szívvel, baráti segítséggel fogadták a messziről érkezett másik magyart – tette hozzá.

Dr. Kovács József hangsúlyozta, mindezek eszünkbe jutnak, de van egy erősebb gondolat is.

– A veszteségérzetet azt táplálja, hogy olyan világot választottak el tőlünk, amellyel összetartozunk. És ez a fontosabb: több mint tíz éve ezt a napot a parlament által elfogadott törvény a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította – fogalmazott. – Fontos a törvény, de még fontosabb, hogy ez összetartozás érzése ott van gondolatainkban, ott él a szívünkben. Az egyik része ennek az összetartozásnak a tudatos kormányzati politika, amely a gazdaságfejlesztésben, az intézményszervezésben mindig figyel a határon túlra. Az építkezés az oktatási hálózattól, az egyházakon keresztül a civil szervezetekig terjed. Az Európai Uniós tagság ehhez jó kereteket ad, hiszen a határok szinte minden tekintetben átjárhatóvá váltak. Az összetartozás erősítéséhez azonban más is kell, személyes energia, idő és figyelem.

A megemlékezésen Kurkó J. Kristóf és Olasz Szabó Soma adott műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában