Egyedi ajándék

2022.04.14. 13:14

Szívvel és cérnával fókuszál a húsvétra az orosházi postás

Postáskisasszonynak is szólíthatnám, hiszen sokszor, csekkbefizetéskor a sorszám hozzá irányít. Oláhné Kolozsi Mónika szabadkozik, ő hétköznapi postai ügyintéző, ráadásul kétgyermekes anyuka. Ám ha tű és cérna közelébe kerül, akkor kreatív énje azonnal felszínre tör. Ha két anyagot egymás mellé illeszt, abból bizonyára valami szívecske készül.

Oláhné Kolozsi Mónika az orosházi kreatív postás /A szerző felvétele/

Az úgy volt Mónikánál, hogy a babavárás idején sokat unatkozott, és otthon keresett magának tartalmas elfoglaltságot. Nézelődött az interneten, közben kötögetett is, kézművesek blogjait olvasgatta...


– Tilda nyuszik. Egy norvég nő könyvei kerültek a kezembe. Azokból tanultam meg a kézműveskedés alapjait, habár addig is tudtam varrni, de ez valami más volt. Valami olyasmi, amire vágytam. Kezdetben a fiókoknak készítettem a szívecskéket, majd a családtagjaimnak. Ám a fiókok megteltek, már mindenkit megajándékoztam, miközben egyre több ötletemet voltam képes megvalósítani. Megszületett a Szívvel és cérnával termékpalettám – sorolta az idei, első Oros Kosáron való találkozásunkkor Mónika, ahova ő is kivitte megmutatni textilből készített ajándékait, fókuszálva a közelgő, húsvéti ünnepkörre.

– A legnagyobb lökést az adta, amikor barátnőmmel, Beával (ő szörpöket, lekvárokat készít) elindultunk hasonló kis vásárokba. Szívecskéim, könyvjelzőim, babáim, könyvecskéim egyre több figyelmet kaptak, ami nagyon inspirált. Kitaláltam újabb formákat, illatpárnákat, kitömött szíveket formáztam, a keresztszemes mintát meghonosítottam, hozzányúltam a csipkéhez, a filcekhez és arra törekedtem, legyen is funkciója ezeknek az ajándékoknak. Mert azt vettem észre, az emberek olyasmit keresnek, amivel ha meglepik barátaikat, szeretteiket, arról mindig valami, valaki az eszükbe juthat. Egyre fontosabb, amikor keresgélnek, ha az ajándék egyedi. Az is szempont, ha környezetbarát, ha tartós. Így születtek meg az ajándékaim. Az emberek ránéznek és egy pillanat, egy emlék azonnal beugrik...


Mónika ha két textilt egymás mellé illeszt, azonnal konstatálja: de jól állnak egymásnak! Tervezi, szabja, varrja, kitömi, vagy díszíti.


– Ó, de sokszor megsimogatom mindegyiket, mire elkészülnek – tette hozzá nevetve a hétköznapokban postásként dolgozó asszony, akinek ma már nagyok a gyermekei, ezért kézműves szenvedélyének egyre több időt szentel.


Illatszívek, könyvjelzők, ahogy megálmodja


Mónika elsősorban illatszíveket készít, ami lehet anyák napi, húsvéti, levendulás. Találkozásunkkor egy nagyapa éppen unokájának választott textilből készült babát. De nézegette a füzetborítókat, a naplókat, az ajándék táskákat, az egyéb figurákat is – olyanokat, amelyekhez bújni lehet. Mónika elárulta, az egyik könyvesboltban is jelen van már könyvjelzőivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában