Konferencia

2022.04.20. 07:49

Környezetet védő akcióikról is beszámolt a Barangoló Közhasznú Egyesület Végegyházán

A Száraz-ér, ami összeköt címmel a Barangoló Közhasznú Egyesület szervezett konferenciát Végegyházán, amelyre civil szervezeteket, döntéshozókat, intézményeket invitáltak. Az egyesület a Zöld Forrás pályázaton nyert támogatást programsorozatára. Annak volt első állomása a konferencia.

Cs. I.

Rózsa Zoltán arról is beszélt hallgatóságának, hogy milyen élet volt az érparti településeken a régmúltban /Fotó: BMH/

A végegyházi konferencián Horváth Judit, a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, a Száraz-ér olyan természeti kincs, amiért tenni kell, hogy ne pusztuljon tovább. Rózsa Zoltán, a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Osztályának a munkatársa, a dél-békési térség jó ismerője, a Száraz-ér története című előadásában arról is mesélt, a régészeti leletek segítségével következtetni tudunk arra, milyen élet folyt az érparti településeken. Horváth Judit a Barangoló Közhasznú Egyesület elmúlt tizenöt éves helyi környezetet védő akcióit mutatta be, Miénk itt a tér címmel. 

– Ezt a mozgalmat egyesületünk 2008-ban indította. A helyi környezetvédelem minden területét érintő tevékenységgé fejlesztettük. A Száraz-ér védelme mindig központi téma – tette hozzá. Nemes Károly Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója megismertette a hallgatósággal a KHESZ halgazdálkodási stratégiáját, különös tekintettel a Békés megyei csatornák és a Száraz-ér halgazdálkodási stratégiáját. A hektikus vízjárás sajnos számukra is probléma, hiszen a halak gyakorlatilag képtelenek sikeresen leívni a folyamatosan változó vízállás miatt, és sajnos a telepített állomány is sűrűn esik áldozatul a vízmozgásnak, illetve a csatornák teljes kiszáradásának. 

 

Majd Balogh Gábor, a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület tagja mutatta be a Száraz-eret mint valódi ökológiai folyosót. Vajda Norbert polgármester jó hírrel érkezett: a Száraz-ér közel egy kilométeres belterületi szakasza megújulhat: mederkotrással, partrendezéssel, turisztikai fejlesztésekkel, ami nagy öröm, hiszen ez újabb lépés: a helyi környezet helyzetén javítani lehet. 

Végegyháza önkormányzata 125 millió 984 ezer forint támogatást nyert el az Élhető települések című felhívásra benyújtott pályázatán. Ebből a támogatásból újul meg a sportpálya, épül öltöző, valamint megvalósul a Száraz-ér belterületi szakaszának a mederkotrása, és a Száraz-ér mellett szabadidő park is létesül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában