Beruházás

2022.02.11. 13:55

Bővítik a csabai Napraforgót, liftet is beépítenek

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének 360 millió forintos beruházása során bővítik, korszerűsítik és akadálymentesítik a Kölcsey utcában a Napraforgó intézmény épületét, ahol sok olyan gyermekről, fiatalról gondoskodnak, akiknek speciális képzésre, fejlesztésre van szükségük – jelentették be pénteken a helyszínen. A munkálatok elkezdődtek, egy-másfél év múlva érnek véget.

Licska Balázs

Kun Krisztina mutatta be Herczeg Tamásnak, dr. Ruzsa Györgynek és Szarvas Péternek az új mikrobuszt /Fotó: Imre György/

Az egyesület elnöke, dr. Ruzsa György elmondta, 2008-ban kapták meg vagyonhasználatra a volt hármas általános iskola épületét az önkormányzattól, az egyesület mellett az intézményei – így a Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Óvoda és Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola (EGYMI) - szintén itt leltek otthonra. Már akkor látták, hogy kezdeni kell valamit az épülettel, és hiába órási, hamar szűkössé vált. A fő cél pedig az volt, hogy egy lift révén akadálymentesítsék. Felújításra, bővítésre és akadálymentesítésre 2017-ben nyújtottak be pályázatot, amely 2020-ban vált eredményessé. 307 millió forint támogatást nyertek, a közbeszerzési eljárás során azonban kiderült, hogy az nem elegendő, így kiegészítésként további 52 millió forintot kaptak tavaly év végén, hogy megvalósíthassák a beruházást. A kivitelezőnek immár át is adták a munkaterületet, a fejlesztés egy-másfél év múlva érhet véget. Egy sorsfordító fejlesztésről van szó, amely lehetőséget ad arra, hogy azok a gyerekek, fiatalok, akik a Napraforgó EGYMI-ben vannak, minőségi fejlesztéseken vehessenek részt – folytatta dr. Ruzsa György elnök, hozzátéve, évente átlagosan 120-140 ellátottról gondoskodnak. A korszerűsítés eredményeként javulnak a munkakörülmények, a bővítés révén újabb fejlesztő szobákat alakítanak ki, a liftnek hála pedig akadálymentessé válik az épület.

Herczeg Tamás és Szarvas Péter /Fotó: Imre György/

Egy befogadó társadalom építéséhez sok szereplőre van szükség: a kormányzatra, az önkormányzatokra, a civil szervezetekre és a magánemberekre egyaránt – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, hozzáfűzve, hazánkban közel 1 millióan élnek vagy érintettek fogyatékossággal, ami a felelősen gondolkodók számára feladatot jelent. Dicsérte a sokrétű munkát végző egyesületet és a Napraforgó EGYMI-t, amelyek folyamatosan erősödnek, és hangsúlyozta, a megfelelő tevékenységhez megfelelő infrastruktúrára is szükség van. Fejlődő pályán mozog az immár több mint negyvenéves egyesület, amely példamutató munkát végez és a Békés megyei települések 90 százalékán jelen van. Mostanra eljutott oda, hogy a felmerülő igények miatt muszáj fejleszteni a Kölcsey utcai épületet – mondta Szarvas Péter polgármester, fontosnak ítélve, hogy a bővítés eredményeként emelkedhet az ellátott gyermekek, fiatalok száma. Hangsúlyozta, a kormány, az önkormányzat és az egyesület együttműködésének hála valósul meg a fejlesztés, amellyel a város szociális ellátórendszere is tovább erősödik.

Új mikrobusz áll szolgálatba

Nagy Péter projektmenedzser elmondta, a 360 millió beruházást megelőzte egy másik projekt, amelynek hála továbbképzéseken vettek részt a Napraforgó EGYMI szakemberei, illetve eszközöket vásároltak. Sorolta, hogy most a volt hármas általános iskola újabb épületszárnyát energetikailag korszerűsítik – cserélik a nyílászárókat, a kazánokat és a radiátorokat, napelemeket szintén telepítenek –, valamint szintráépítéssel bővítik. Az akadálymentesítés érdekében biztonsági liftet szerelnek be.

Elhangzott, hogy az egyesület folyamatosan pályázik járművek beszerzésére, mivel a mostani géppark egyre korosodik. Kun Krisztina, az Önálló Életvitel Központ és Támogató Szolgálat intézményvezetője elmondta, összesen hat akadálymentesített mikrobusszal végzik a szállítási feladatokat: óvodába, iskolába, nappali intézménybe, egészségügyi intézménybe. A nemrég támogatásból és saját forrásból vásárolt, pénteken bemutatott kilencszemélyes Ford Transit hamarosan szolgálatba áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában