KMNP

2022.01.10. 07:02

Vidracsaládra bukkantak Kardoskútnál

A közelmúltban fedezték fel a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy egy vidracsalád él a Kardoskút határában fekvő Sóstói-csatornában, ami a nyomok alapján legalább három–négy tagból áll – írta meg a napokban az igazgatóság.

V. E.

Feltételezhető, hogy egy egész vidracsalád költözött oda /Fotó: Sz. A. I./

A vidra hazánkban fokozottan védett faj. A hegyvidékek kivételével szinte minden lassú folyású víz (patak, csatorna) mellett előfordul. Megpillantani ritkán lehet, mert elsősorban éjjel mozog. Bár a vízhez kötődik, sokat tartózkodik a szárazföldön is. Ilyenkor jól látható helyekre rakja ürülékét. A Sóstói-csatorna mentén a halpikkelyeket tartalmazó ürülékkupacokból, a táplálkozóhelyeken hagyott üres kagylókból, és a lábnyomokból is következtetni lehet a jelenlétükre. A megdönthetetlen bizonyítékot azonban az szolgáltatta, hogy néhány alkalommal magukat a vidrákat is sikerült megfigyelniük. Először december 16-án láttak két egyedet, de a közeli nádasból is folyamatosan mocorgás hallatszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában