Régészet

2022.01.11. 11:25

Izgalmas leletekkel zárták az évet a szarvasi múltkutatók

Az év vége sem telt eseménytelenül a szarvasi TSM Civil Múltkutatóknak, Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor ugyanis a téli pihenő előtt újabb leletekre bukkant a korábban már felfedezett középkori faluhelyen.

V. E.

Az I. Mátyás aranyforintra Kelemen Gábor talált rá lelőhelyükön /Fotó: Czesznak Zsolt/

Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor beszámolójából kiderült, hogy még az esős időjárás és a rossz terepviszonyok sem tartották vissza őket attól, hogy az év végén még egyszer ellátogassanak arra a középkori faluhelyre, ahonnan számos kincset tudtak már megmenteni az utókornak. Elárulták, az innen előkerült érmék száma legutóbbi fémkeresőzésüknek köszönhetően immár 150 darab fölé emelkedett, és persze számos érdekes használati tárggyal is gyarapodott a leletlistájuk. Utóbbiból néhány darabot a leírásával együtt ismertettek hírportálunknak. Elsőként egy művészi kidolgozású, aranyozott övcsatdarabról szóltak, amelyen egy angyal (vélhetően Szent György) alakja látható két sárkány vagy valamilyen mitológiai lény társaságában. Előkerült továbbá egy nagy méretű, 33 milliméteres ólompecsét vagy bulla, amin egy pontkörrel keretezett címerpajzs körvonalai láthatók.

Ha pedig már az ólomnál tartunk, ismét két szép görlitzi példánnyal bővült a textilplomba-gyűjteményük. Találtak továbbá egy 12 milliméter átmérőjű kerek, érem alakú ólomtárgyat is, aminek azonosítása folyamatban van. Elmondták, Rózsa Zoltánék az orosházi csapatnál eleinte viccesen „parasztnyílhegynek” titulálták azt a hegyes-kúpos, rézlemezből kialakított tárgytípust, melyet emlékeik szerint végül zsinórvégzáró hüvelynek határoztak meg. Hozzátették, ezzel a lelettel most először találkoztak, és nekik is a nyílhegy jutott eszükbe, amikor kézbe vették. Persze, sokkal valószínűbb, hogy a korabeli ruhaviselet rögzítésére használt zsinórok végeit zárták le a megtalált tárggyal azért, hogy megakadályozzák idő előtti rojtosodásukat. Felfedeztek még egy sárgaréz pipafedelet és egy virágot mintázó ruha- vagy pártakapcsot, illetve egy úgynevezett tenyérgyűszűt is, amelynek pontos meghatározása úgyszintén Rózsa Zoltán régész és László Zsolt nevéhez fűződik.

A leletkeresés legszebb darabja pedig egy tökéletes, épségben fennmaradt, hatalmas, négyszögletes, kék kővel ékesített gyűrű volt. Hangsúlyozták, nagyon ritka, hogy az ilyen intenzíven művelt szántóterületen kővel együtt, sértetlenül kerüljön elő ehhez hasonló ékszer. Szintén igen különleges megtalált darab egy ölelkező szerelmespárt ábrázoló mentekapocs, ami vélhetően egy házasságkötésre készült, és egy ünnepi felsőruházat stílusos kiegészítője lehetett. Előkerült továbbá egy fémből készült hordócsap záródugója is. De szép számban bukkantak még fel ólom textilplombák év végi kutatásukon, melyek egy ezidáig bizonytalan eredetű szíves motívummal rendelkeznek. Végül megtudtuk, legnagyobb örömükre felszínre került egy 12. századi bizánci aspron, amely feltehetőleg I. Alexios (1081–1118) tálka alakú verete lehet. Kifejtették, a faluhelyen felkutatott érmék tekintetében a 15–16. század van túlsúlyban, ami egyértelműen utal arra, hogy a település ekkor élhette virágkorát. Elmondták, a leletek mindegyike a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményébe kerül.

Egy aranyforint is megcsillant

Czesznak Zsolt és Kelemen Gábor utolsó 2021-es lelete egy I. Mátyás (1458–1490) aranyforint n-kalapács nagybányai verdejellel, ÉH.531-es referenciaszámmal. Utóbbi egy hibátlan, részletgazdag, karcolás nélküli darab, amelyről úgy fogalmaztak, hogy méltó befejezése volt az évnek. Ugyanakkor lelkesedéssel töltötte el őket az idei esztendőt tekintve is, így amint az időjárás és a terepviszonyok megengedik, újra komolyabb energiát fektetnek majd az egykori faluhely kincseinek megtalálásába, történetének és kiterjedésének meghatározásába. A múltkutatók tevékenységükről hangsúlyozták, a fémdetektor használata hazánkban egy engedélyhez kötött tevékenység, amelynek engedély nélküli alkalmazása súlyos örökségvédelmi bírságot vonhat maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában