Békés megye

2022.01.13. 06:45

A mínuszok számos területen éreztetik hatásukat

A néhány napja beköszöntött hideg az élet számos területére rányomja bélyegét. Az extrém vagy extrémebb körülmények szokatlan terhelést jelenthetnek.

B.O.-P.G.

Az egyenletes hidegben nincsenek komoly panaszok, de fontos a meleg öltözék /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos hírportálunknak elmondta, minden extrém dolog, így a nagy hideg, ahogy a kánikula is, szokatlan terhelést jelent az emberi szervezet számára. Az ilyen helyzetekre való reagálás, az időjárás-változás előtti napok igénybe veszik a tartalékokat. Markáns hidegfront hatására emelkedik a vérnyomás, ízületi panaszok jelentkezhetnek, az asztmások fulladhatnak. Amikor azonban már beköszöntött az egyenletes, ebben az esetben a hideg időjárás, egyenletes a hőmérséklet, akkor már nincsenek különösebb gondok. A szakember kiemelte, háziorvosként is tapasztalja, hogy a hideg megérkeztével elmúlnak a megelőző panaszok, jók a vérnyomások, nincsenek kiugró sürgősségi esetek. A hideg természetesen egyfajta pluszteher a szervezet számára, „fűteni” kell önmagunkat, hőt kell termelnünk, amihez kalóriát szükséges előállítani. Megfelelő otthoni fűtéssel, étkezéssel és kint tartózkodás idején öltözködéssel mindez azonban nem okoz gondot.

Dr. Pálmai Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes arra odafigyelni, hogy a lábunk megfelelő védelmet kapjon a hideg ellen, mert onnan könnyen megfázhatunk. A futóedzéseket sem szerencsés feltétlenül a mínusz tíz fok alatti hőmérsékletben végezni, nem jó, ha nagy hideg éri direktben a tüdőnket. Az egyenletes hideg levegőnek ellenben rengeteg kedvező hatása van, vírus- és baktériumszelídítő is egyszerre. A mezőgazdaságban a hó védi a vetést, kiöl számos kórokozót. – Összességében az egészségünk számára sokkal jobb a tiszta hideg, mint a sáros, esős, párás nulla fok körüli hőmérséklet – fogalmazott. Nem mellesleg a verőfényes, tiszta hideg az emberek hangulatára is kedvező hatással bír. Amennyiben érkezik a melegedés, akkor az arra érzékenyeknek néhány nappal korábban már érdemes odafigyelniük a melegfronti változásra.

Az autószerelő szakemberek szerint a téli hidegben nemcsak a megfelelő abroncsokról kell gondoskodni, de nagyon fontos a folyadékok, az ablaktörlő berendezés és a fényszórók állapotának ellenőrzése is. – A motornál a minimum mínusz harmincfokos fagyállóságot érdemes elérni. Ennek ellenőrzése azért fontos, mert ha a motorban megfagy a hűtővíz, az súlyos problémát okoz, a fagyott folyadék ugyanis szétrepeszti a motort. A fagyálló elhasználódhat, ezért javasolt legalább háromévente lecserélni a rendszerből a folyadékot. Az ablakmosó folyadéknál is érdemes ezt az ellenőrzést elvégezni, mivel a tartály ott is szétrepedhet a kemény fagyokban. Illetve, ha nem elegendő annak fagyállósága, akkor hidegben az ablaktörlő szétkeni a folyadékot, és az ráfagy az egész szélvédőre, ez pedig balesetveszélyes – részletezte Mogyorósi Balázs, egy békéscsabai gépjárműszerviz vezetője. Elmondása szerint fontos még, hogy az ablaktörlő lapátok állapota is megfelelő legyen, valamint, hogy jól működjenek, mivel havas, latyakos időben, ha nem töröl megfelelően, akkor az rontja a kilátást, és így az szintén balesetveszélyes. A fényszórók beállítása is fontos, mivel ilyenkor hamarabb sötétedik, így többször vagyunk rászorulva, hogy használjuk. Mindezek mellett az akkumulátor, az önindító és a téligumi állapotát is érdemes ellenőrizni.

A kutyákra is érdemes figyelni

A hideg nemcsak az emberekre, hanem a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. A kutyák számára olyan kutyaházat érdemes kialakítani, ami fedett, jól szigetelt, és így megvédheti az állatokat a fagyás ellen. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a ház ne legyen sokkal nagyobb a kutyánál, mert a túl nagy házat nehezebb befűtenie. A kutya lakát érdemes rongyokkal, már nem használt ruhákkal bélelni, de a széna, illetve a szalma is jó szolgálatot tehet. Ezeket érdemes sűrűn cserélni. A házat érdemes fedett, szélvédett helyre helyezni. Az ivóvíz ebben az időben könnyen befagyhat vagy jegessé válhat. Fontos ezt folyamatosan ellenőrizni, és langyos vizet biztosítani számukra. Kivételesen, nagyon nagy hidegben akár be is lehet engedni az állatot, valamint gondoskodni szükséges az energiában gazdag tápanyagról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában