Visszatekintő

2022.01.11. 06:45

Harmincöt éve óriási hótakaró fedte be egész Békés megyét

A szombati havazás sokakban felidézte egy szinte pontosan harmincöt évvel ezelőtti hóesés emlékét. 1987 januárjában óriási mennyiségű hó hullott Békés megyében, a gyerekek akkor is nagyon örültek az égi áldásnak, de az élet több területén is nehézségek jelentkeztek.

P. G.

A ’80-as években többször előfordult, hogy a hóesés számos települést elvágott a külvilágtól /Fotó: MTI/

Fotó: E. Várkonyi Péter

1987. január 7-én, szerdán és január 12-én, hétfőn a Békés Megyei Népújság még örömmel számolt be a havazásról. Mint írták, a régen óhajtott hó érkezésének köszönhetően a vetések takarót kaptak. Utóbbi időpontban ugyanakkor már arról is tájékoztattak, hogy a Budapest felől érkező vonatok 140-190 percet késtek. Egy nappal később, január 13-án, kedden viszont már operatív bizottságot alakítottak a megyei tanácsban a hóvihar okozta rendkívüli helyzet megoldására. Mint kiderült, a megelőző hét végén és hajnalban havazás, ónos eső, havas eső váltogatta egymást, s reggelre megerősödött a szél. Vasárnap délután egy nyomon még minden út járható volt, hétfő reggelre viszont a mellékutak járhatatlanokká váltak.

/Forrás: https://hungaricana.hu/

A közút a megye északkeleti és déli részén forgalomkorlátozást tartott indokoltnak. Az igazgatóság 33 saját géppel dolgozott ekkor, és öt gépet a tsz-ek, illetve a Volán biztosított a hóeltakarításhoz. Két gépet javítottak, három hóeke a Győr-Sopron megyeiek segítségére sietett. A Közút képviseletében Máté András arra is felhívta a figyelmet, hogy a meteorológiai előrejelzések rosszabbodást jósoltak, aznap estig a szél 75 kilométeresre erősödését, a lehűlést pedig akár mínusz 20 fokosra prognosztizálták. Vándor Pál, a Körös Volán igazgatója arról számolhatott be, hogy Békéscsabára 20-40 perc késéssel érkeztek meg a reggeli járatok. A távolsági buszok nem indultak Miskolcra, Egerbe és Karcagra, s természetesen ezekről a helyekről Békéscsabára. A helyi járatok mindenütt közlekedtek, de a települések útjai ugyancsak rossz állapotban vannak, s így késések, járatkimaradások jelentkeztek.

A csuklós buszokat kivonták a forgalomból, közlekedésbiztonsági okok miatt. Kellemetlen hír volt az is Békésben, hogy a tanácskozást megelőző hét végén nem érkezett propán-bután gáz a megyébe, s hogy ugyancsak szüneteltek az oxigén- és szénsavszállítmányok. Ezért ez utóbbiakat a Volán csak a kórházaknak szállította, így néhány gyárban csökkent a termelés. Dr. Kiss Bálint, a megyei tanács katonai referense bejelentette, a honvédség 15 géppel készen áll, hogy segítsen. Antal József, a megyei tanács mezőgazdasági osztályának vezetője elmondta, kenyér mindenütt van, de Mezőkovácsháza és környéke kenyérellátásában a következő órákban gondok jelentkeztek. Krizsán Miklós, a kereskedelmi osztály vezetője kiemelte: a tejellátásban nincsenek zavarok. Gyulavári Pál, a megyei tanács elnöke közölte, a mentők akkor még tudtak mozogni, de elképzelhető volt, hogy a közúti igazgatóság gépeinek kell néha segíteni majd, hogy sürgős esetekben a megye megközelíthetetlen területeire eljuthassanak az egészségügyiek.

A megyei tanács elnöke arra is figyelmeztetett, a kollégiumokból nem szabad a gyerekeket vidékre hazaengedni. Araczki János, a megyei tanács általános elnökhelyettese fontosnak tartotta, hogy a kisboltok ellátása a nehéz körülmények ellenére se szenvedjen csorbát, hiszen bármilyen áruhiányt tovább fokoz az ilyenkor szokásos felvásárlási láz, amit az áruszállítás kimaradásától való félelem okoz. Az operatív bizottság korlátozta a megye bizonyos területein a személygépkocsik közlekedését. A cikkből kiderült, hogy a buszok nem érintették Bucsát, így aki eljár dolgozni, reggel nem indulhatott munkába.

Nagyon lassan normalizálódott a hóhelyzet

Az előrejelzésnek megfelelően még január 13-án, kedden is éjszakai havazás és hófúvás nehezítette a helyzetet. A közúti igazgatóság 29 saját és 3 bérgéppel egész éjszaka dolgozott, s ennek köszönhetően szerda reggelre a megye összes főútvonala járható, minden települése megközelíthető volt. Komoly próbatételként azután ónos eső is hullott, de lassan normalizálódni kezdett a helyzet, január 17-én, szombaton a Népújság már arról számolt be, hogy hétvégi munkával pótolják a termeléskiesést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában