Videóval

2022.01.11. 19:45

Felkészültek a Békés megyei településeken az éjszakai kemény mínuszokra

A beköszöntött mínuszok és havazás okozta esetleges nehézségek miatt a szociális szakemberek és a különböző szervezetek már hosszabb ideje kiemelt figyelmet fordítanak a nehéz szociális helyzetben élőkre. Szükség esetén a megye hajléktalanszállóin is van még hely.

Hírlap-összeállítás

Teával és étellel várják a rászorulókat Békéscsabán /Fotók: Bencsik Ádám/

Fotós: Bencsik_Adam

Békéscsabán, a harminc férőhelyes Gyár utcai hajléktalanszállón jelenleg 19-en élnek, de szükség esetén további 16 segítségre szoruló elhelyezését lehet biztosítani – ismertette Szarvas Péter polgármester, hozzátéve, az elmúlt időszakban hat, közterületen élő hajléktalan költözött be a szállóra. Azt kérte: aki tud olyanról, aki az utcán él, igyekezzen rávenni a fedél nélkülit, hogy keresse fel a Gyár utcát, vagy tájékoztassa a családsegítő központot. Elmondta: a november 1-jétől április 30-áig tartó krízisidőszakban éjszaka is nyitva tart a nappali melegedő. Jelezte: a krízisidőszakban az utcai szociális munkások minden nap 14 és 22 óra között hét órát töltenek a közterületeken, hogy védjék a hajléktalanok életét, egészségét. Mindig van náluk egy komplett csomag, benne például takaróval, hálózsákkal, meleg teával, konzervekkel, vitaminokkal. A szakemberek egész évben azon dolgoznak, hogy a közterületen élőket minél előbb beköltöztessék a szállóra, ahol teljes biztonságban vannak. Hangsúlyozta: Békéscsabán az elmúlt tizenöt évben biztosan nem fagyott meg hajléktalan.

Gyulán, az Ökumenikus Segélyszervezet hajléktalanszállót is működtető Szociális és Fejlesztő Központjába is több ember tér be a hideg hatására, mint korábban. Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, az éjjeli menedékhelyen 34, az átmeneti szálláson 16 embert tudnak fogadni, míg a nappali melegedőben 90 az engedélyezett létszám. Télen ugyanakkor természetesen senkit nem hagynak magára. – Intézményünkben ugyanolyan üzemmódban dolgozunk, mint az év más szakaszaiban, ugyanakkor utcai szociális munkásainkra nagyobb súly nehezedik ebben az időszakban – mondta el hírportálunknak Kerekes Gizella intézményvezető. Az sem Gyulára, sem a környező településekre nem jellemző, hogy bárki is az utcán élne, ez egyébként már törvényileg sem lehetséges, az viszont gyakori, hogy vannak olyanok, akik nem megfelelő körülmények között laknak. Akadnak, akik saját ingatlanban, mások albérletben vagy szívességi lakáshasználóként húzzák meg magukat, de közös bennük, hogy nagyon rossz viszonyok között élnek. Nekik az utcai szociális munkások forró teát, élelmet, ha kell tartós élelmiszerből álló csomagot, hálózsákot, takarókat is visznek. Kerekes Gizella kitért arra, hogy nagyon jó a kapcsolatuk az önkormányzattal, a gyulai polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályával, a kistérségi szociális intézménnyel és a rendőrséggel is, így szükség esetén azonnal személyre szabottan, összefogással is tudnak segítséget nyújtani – akár krízisfával, akár gyógyszer-kiváltással.

Békésen a hajléktalanok átmeneti szállásán csaknem telt ház van, de mindenkinek igyekeznek segíteni, aki nehéz helyzetbe kerül. Kádasné Öreg Julianna, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója hírportálunknak elmondta, a hideg idő beálltával folyamatosan érkeztek férfiak és a nők a városból, illetve a vonzáskörzetéből, olyan településekről, ahol nem működik hajléktalanszálló. Mint kérdésünkre megerősítette, nem utcán élő emberekről van szó, hanem olyanokról, akik nem megfelelő körülmények között élnek, házukat életveszélyesnek nyilvánították vagy megromlott családi viszonyaik, megtört életútjuk miatt kellett alternatív lakhatási lehetőséget keresniük. A szociális szolgáltatónak van egy vége felé tartó uniós projektje is, amiben albérleti lehetőséggel is segítik a hajléktalanság peremére került embereket, akik családi viszonyaik miatt, munkahelyük elvesztése, a munkahelyhez kapcsolódó szálláshelyek elvesztése miatt sodródtak nehéz helyzetbe. Ellátottjaik között olyan is akad, aki külföldre ment dolgozni, de előtte „felégetett” maga mögött mindent, felszámolta a lakását is, majd miután a külhoni munka nem úgy jött össze, ahogy számított rá, hazatért, de már hiányzott a lakhatás.

A családsegítő emellett együttműködésben a közterület-felügyelőkkel, a polgárőrökkel, a lakossággal folyamatosan figyel a nehéz helyzetben élőkre. Honlapjukon arra is lehetőség nyílik, hogy ha valaki rossz lakhatási körülmények között élő emberre figyel fel a környezetében, azt jelezze. Erre azért is van szükség, mert vannak, akik például a szabályok miatt nem fogadják el az intézményesült segítségnyújtást. Őket sem hagyják magukra, mindent megtesznek, hogy állapotuk ne romoljon, matracot, takarót, élelmiszert biztosítanak számukra, invitálják őket a nappali melegedőbe, ahol mosni és fürdeni is tudnak. A békési polgárőrség hétfőn értekezletet tartott, hogy felmérjék a hideg miatt kialakult helyzetet – tudtuk meg Gyarmati Sándor elnöktől. Vizsgálták azt is, hogy ha valahol meghibásodna például a gázfűtés, mennyi alternatív fűtési lehetőség, elektromos melegítő áll rendelkezésre. A polgárőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szerényebb helyzetben élőkre, különösen a külterületi lakosokra. Ezekben a napokban még többet járőrőznek, illetve folytatják a tanyaprogramot. Miután a külterületeken előfordul, hogy nincs megfelelő ivóvíz, a nehezen mozduló időseknek, mozgáskorlátozottaknak abban is segítenek, hogy ahhoz hozzájussanak, de az élelmiszerek beszerzésében is segédkeztek már.

Orosházán az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatának vezetője, Halustyik Éva érdeklődésünkre elmondta, az ellátottak a téli időszak beálltával leginkább a téli tüzelő megvásárlásában kérik a szolgálat segítségét.Orosházán és Gádoroson kríziskeretet biztosítanak intézményünk számára az önkormányzatok, ebből próbáljuk az azonnali segítséget megadni. Fontos szerepe van az észlelő-és jelzőrendszernek, a problémák legtöbb esetben így jutnak a tudomásunkra. Szerencsére most még nem kaptunk jelzést.

Mezőhegyesen a polgármester, Pap István Tibor elmondta, a keményebb téli hónapokban, jellemzően anyagi támogatásért és tűzifáért érkeznek lakossági megkeresések az önkormányzathoz. A település szerkezete nem hagyományos, a majorságokban élőket három tanyagondnok látogatja, akiket a város foglalkoztat. – Erre a létszámra szükség is van, tekintettel a jelentős számú, többnyire idős majori lakosságra – hangsúlyozta Pap István Tibor. A tanyagondnokok folyamatosan tartják a kapcsolatot az ellátottakkal, rendkívüli helyzetekben, mint a jelenlegi kemény tél, fokozottabb odafigyeléssel végzik a munkájukat. A polgármester hozzátette: a város költségvetésében biztosított az anyagi forrás a valóban rászoruló lakosok támogatására és elegendő tűzifa is rendelkezésre áll, hogy egy elhúzódó hideg tél esetén is megfontoltan kiosztva, de minden rászorulónak tudjanak segítséget nyújtani.

Battonyán Korobán Éva, az egészségügyi és szociális ellátó szervezet intézményvezetője megerősítette, ha a gondozottjaik fordulnak hozzájuk segítségért, vagy lakossági jelzés érkezik, azt ők az önkormányzat felé továbbítják, hogy mielőbb megoldódjon a probléma, akár anyagi természetű, akár tüzelő iránti igényről van szó. Ruhaadományokból van bőven, meleg paplanokat, ágyneműt is adnak a rászorulóknak. Kamasztanyájuk 20 óráig van nyitva, míg a tanoda 18 óráig, ahol vacsorát is kap a harminc fiatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában