Galériával /Frissítve

2021.12.26. 12:32

Békéscsabát sem kímélte az ónos eső

Vasárnap reggel fotós kollégánk járta be Békéscsaba utcáit, hogy megörökítse a cudar időjárás következményeit.

N. T.

/Fotók: Bencsik Ádám/

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, vasárnap reggel piros riasztást és figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a tartós és nagy mennyiségű ónos eső miatt Békés megye térségeire is.

A csúszós utak miatt a balesetek is könnyebben előfordulnak. Mint megírtuk, vasárnap, a reggeli órákban egy mentőautó és egy személygépjármű ütközött össze Kondorosnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap, 12 óra körül arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy a csapadékzóna (a vártaknak megfelelően) gyengülőben, feloszlóban van. Mint írták, pontban délben már a Dél-Alföldön is egyre kevesebb helyen észleltek számottevő ónos esőt. Emiatt a riasztások lefokozása megkezdődött, a piros fokozat kiterjedése is csökkent. Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a csapadék megszűnése egyáltalán nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban el is múlt a veszély. A hőmérséklet ugyanis nem emelkedik annyit vasárnap, hogy határozottan olvadjon a képződött vastag jégpáncél - természetes javulás tehát nem várható. Ráadásul az utak takarítása ilyen időjárási helyzetben jóval nehezebb, időigényesebb feladat. 

Frissítve:

Mindenhol mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de éjjel ismét várható ónos eső. Az MTI-hez vasárnap kora délután eljuttatott veszélyjelzésében az OMSZ felhívta a figyelmet, hogy az átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos eső hullhat. Kifejtették: késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható - kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén. Hétfő estétől kelet, északkelet felé helyeződik a csapadék súlypontja, de hogy ez a csapadékrendszer merre terjeszkedik, még bizonytalan. Az ónos eső veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, továbbá Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Főként végtagtöréseket láttak el a csabai kórházban

Dr. Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház orvosigazgató-helyettese elmondta, vasárnap, a kora délutáni órákig nem volt kiugró betegforgalom a békéscsabai tagkórház sürgősségi osztályának traumatológiai részlegén, nem tért el ez az átlagostól. Most főként az ónos eső miatti elcsúszások, elesések következtében vittek be sérülteket a kórházba, elsősorban végtagtörések ellátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában