Riasztás

2021.12.26. 07:24

Figyelem! Senki se induljon útnak Békésben!

Vasárnap reggel piros riasztást és figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a tartós és nagymennyiségű ónos eső miatt a déli megyékre.

beol.hu

Békés megyében a narancs riasztást adta ki a meteorológiai szolgálat  a Gyomaendrődi, Sarkadi és Szeghalmi járások területére, a Békéscsabai, Békési, Gyulai, Mezőkovácsházai, Orosházi és Szarvasi járások területén pedig piros riasztás lépett érvénybe. Itt több órás, tartós ónos eső várható, a csapadék mennyisége meghaladhatja az 5 mm-t is.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak - fűzte hozzá, kiemelve: piros riasztás esetén az utak járhatatlanok, a járművek irányíthatatlanná válnak. A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint folyamatosan végzik a sószórást az országos utakon, de arra kérik az autósokat, hogy amíg az ónos eső el nem áll, addig ne induljanak útnak, mert a folyamatos csapadék lemoshatja a síkosságmentesítő anyagokat a burkolatról. Az intenzívebb havazással érintett területeken is érdemes lesz fokozott óvatossággal és a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekednie az autósoknak, mert folyamatos havazás mellett míg egy-egy munkagép megteszi a fordulókörét, addig a jelentős csapadékutánpótlás miatt újra téliesebbek lehetnek időszakosan az útviszonyok. 

Az aktuális veszélyjelzést folyamatosan nyomon követhetjük (https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/), az útviszonyokról az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni. Ne ma induljunk útnak a térségben karácsonyi látogatásra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában